De afgelopen weken steeg het aantal meldingen van positieve coronatesten explosief

Afgelopen week werden 1.266 patiënten met een SARSsevere acute respiratory syndrome-CoVcoronavirus-2 besmetting in het ziekenhuis opgenomen. Een stijging van 7% vergeleken met de week er voor. Ook op de ICintensive care steeg het aantal nieuwe opnames naar 118 (+42%). Sinds dinsdag 8 februari is de meldingsachterstand in de positieve coronatesten weggewerkt. De stijging van mensen met een SARS-CoV-2 besmetting lijkt de afgelopen week af te vlakken. Iets minder mensen, 977.564, lieten zich in de afgelopen week testen bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst teststraten, 4% minder dan de week ervoor. 

Alle wekelijkse COVID-19 cijfers staan in een tabel en in grafieken op de RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu website.

Nieuwe manier van melden positieve testen
De afgelopen weken steeg het aantal meldingen van positieve coronatesten explosief. Door de hoge aantallen kon de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst sinds 18 januari 2022 niet alle positieve testuitslagen tijdig doorgeven aan het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het werkelijke aantal meldingen was dan ook hoger dan de aantallen die het RIVM dagelijks meldde. De meldingen vanuit de teststraten werden eerst in een systeem van de GGD’en gemeld. Daarna gingen die meldingen naar een tweede systeem van de GGD, waarin de informatie uit het bron- en contactonderzoek handmatig werd ingevuld. Vanaf vandaag gaan de nieuwe en de eerdere, nog niet aan het RIVM gemelde, positieve testen, rechtstreeks vanuit de teststraten naar het RIVM. Door deze inhaalslag meldt het RIVM dinsdag 8 februari een extra hoog aantal positieve testen. Kijk hier voor een uitgebreide toelichting.

Aantal nieuwe besmettingen met corona stabiliseert
Figuur 1 (Kijk hierKijk hier) toont de positieve coronatesten per dag van de testuitslag, waarvan de laatste paar dagen nog aangevuld worden. In geel staan meldingen die deze week (van dinsdag 1 februari 10.00 tot en met dinsdag 8 februari 10.00) nieuw ontvangen zijn op het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en in paars staan de meldingen die voor dinsdag 8 februari 10.00 al bekend waren bij het RIVM. Met de nieuwe meldroute werd vandaag een inhaalslag gemaakt van 317.184 positieve testuitslagen met een datum positieve testuitslag vanaf 18 januari 2022. 

Ziekenhuisopnames en opnamereden
In de week van 31 januari t/m 6 februari werden 1.266 nieuwe patiënten met een SARS-CoV-2 besmetting opgenomen (vorige week 1.185, +7%) in het ziekenhuis, waarvan 118 op de ICintensive care (vorige week 83, +42%).

Opnamereden van nieuwe patiënten met een coronabesmetting in het ziekenhuis
De NICE registratie faciliteert sinds 25 januari de vastlegging van de opnamereden van nieuwe patiënten met een bevestigde SARS-CoV-2 besmetting in het ziekenhuis en op de IC. Zo kan er beter onderscheid worden gemaakt tussen patiënten die vanwege COVID-19 zijn opgenomen en de patiënten die positief zijn getest op corona maar om een andere reden in het ziekenhuis zijn opgenomen. Gezien de korte tijd dat deze uitbreiding mogelijk is, is de data over de opnamereden van patiënten met opnamedatum 25 januari t/m 7 februari nog niet compleet. Elke dag ontvangt NICE meer data van de ziekenhuizen. 

Kijk hier voor verdere informatie

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/nieuws/stijging-ziekenhuisopnames-COVID-19
Originele titel: Stijging ziekenhuisopnames COVID-19, aantal positieve testen vlakt af op hoog niveau
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2022-02-09


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com