Om stapeling van eigen bijdragen in de zorg te beperken, heeft het huidige kabinet besloten om gedurende deze regeringsperiode maxima in te voeren

Voor de door openbare apotheken verstrekte geneesmiddelen moest vorig jaar € 50 miljoen aan eigen bijdragen worden opgebracht. Voor het eerst hanteerde de overheid in 2019 voor de eigen bijdrage een maximum van € 250 per jaar per verzekerde. De verzekeraars vergoedden daardoor vorig jaar ongeveer € 15 miljoen aan eigen bijdragen. Aldus schrijft de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

In het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) geldt voor sommige geneesmiddelen die zijn opgenomen in het verzekerde basispakket, dat een eigen bijdrage verschuldigd is, ook wel GVS-bijdrage genoemd. Dat is alleen het geval bij onderling vervangbare geneesmiddelen als de fabrikant een inkoopprijs hanteert die uitkomt boven de door de overheid vastgestelde vergoedingslimiet voor dat geneesmiddel. Het verschil tussen de officiële inkoopprijs en die limiet komt voor rekening van de gebruiker.

Uit cijfers van de SFK blijkt dat methylfenidaat en dexamfetamine, beide bij ADHD toegepast, in 2019 verantwoordelijk waren voor respectievelijk 33% en 11% van het totaal aan eigen bijdragen. Eigen bijdragen moeten niet worden verward met het algemene eigen risico dat geldt voor de zorgverzekering; ze komen er bovenop.

Ongeveer 2,1 miljoen patiënten gebruikten in 2019 een geneesmiddel waarvoor een eigen bijdrage was verschuldigd. Gemiddeld moesten ze ongeveer € 24 per jaar bijbetalen, maar de variatie is erg groot. De jaar-bedragen varieerden van enkele centen tot, in enkele gevallen, bijna € 70.000. Voor ongeveer 42.000 pa-tiënten – dat is 2% van alle bijbetalers – kwam het totaalbedrag aan eigen bijdragen uit boven de € 250 per jaar. Die groep mensen profiteerde van de maatregel die de overheid per 2019 invoerde.

Gemaximeerd
Om stapeling van eigen bijdragen in de zorg te beperken, heeft het huidige kabinet besloten om gedurende deze regeringsperiode maxima in te voeren. Voor de farmaceutische zorg geldt vanaf 2019 een maximum van € 250 aan eigen bijdragen per persoon per jaar.
Overigens kwamen in de jaren vóór 2019 niet alle eigen bijdragen voor rekening van de gebruiker. Sommige fabrikanten wilden, vaak vanuit internationaal perspectief, de inkooprijs van hun geneesmiddel niet verlagen tot onder de vergoedingslimiet, en wilden tegelijkertijd ook niet de pa-tiënten de dupe laten worden van dat beleid. Daartoe zijn terugbetaalregelingen ingevoerd waarbij patiënten worden gecompenseerd voor de eigen bijdrage.

Ook fabrikanten profiteerden van de maximering. Met uitzondering van een aantal producten waarvan de fabrikanten de prijs per januari 2019 verlaagden, liepen die terugbetaal-regelingen in 2019 gewoon door.

Omdat patiënten nog maar maximaal € 250 aan eigen bijdragen zelf hoefden te betalen, hoefden de fabrikanten de patiënten nog maar voor maximaal € 250 te compenseren. Het meerdere aan eigen bijdrage kwam vanaf 2019 alsnog voor rekening van de zorgverzekeraars, terwijl dat in eerdere jaren door de fabrikanten werd opgehoest. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: 42.000 patiënten profiteren van maximering bijbetalingen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 23 jan 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!