Door de limieten te actualiseren, zet de minister hiermee vooral fabrikanten van geneesmiddelen met hogere prijzen aan tot het verlagen van hun prijzen

Door vernieuwing van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) worden besparingen verwacht op de uitgaven aan geneesmiddelen. Minister Bruins (Medische Zorg) lanceert vandaag een plan waarbij nieuwe vergoedingslimieten moeten leiden tot lagere geneesmiddelprijzen. De verwachte besparing bedraagt vanaf 2022 EUR 140 mln. per jaar. Dit plan voor betaalbare geneesmiddelen is één van de laatste onderdelen uit het regeerakkoord.

Een aantal geneesmiddelen – merkgeneesmiddelen - hebben nog relatief hoge prijzen, terwijl er de afgelopen jaren steeds meer goedkopere, vergelijkbare geneesmiddelen beschikbaar zijn gekomen. In dat geval worden er dus onnodig hoge prijzen vergoed. Dat komt doordat de vergoedingslimieten binnen het GVS sinds 1999 niet meer zijn geactualiseerd. Door de limieten te actualiseren, zet de minister hiermee vooral fabrikanten van geneesmiddelen met hogere prijzen aan tot het verlagen van hun prijzen. Zo kunnen zij voorkomen dat patiënten moeten bijbetalen. Daarnaast maakt de minister het mogelijk dat patiënten altijd kunnen kiezen voor een geneesmiddel zonder bijbetaling.

Minister Bruins: “De patiënt van vandaag en morgen moet altijd toegang hebben tot geneesmiddelen tegen een redelijke prijs. Het huidige GVS is sterk verouderd, waardoor we te veel betalen voor sommige geneesmiddelen. Dat wil ik veranderen en daarom moet het GVS worden aangepast. Ik vraag fabrikanten hun prijzen aan te passen aan de nieuwe hoogte van de vergoeding. Tegelijkertijd houden arts en patiënt een brede keuze aan geneesmiddelen. Goed voor de patiënt én de premiebetaler, want de zorg blijft hiermee betaalbaar en toegankelijk.”

Patiënt altijd keuze voor geneesmiddel zonder bijbetaling
Als fabrikanten hun prijzen niet verlagen, blijft er altijd een geneesmiddel zonder bijbetaling voor de patiënt beschikbaar. Naast de mogelijkheid om altijd over te kunnen stappen naar een middel zonder bijbetaling, kan het natuurlijk ook voorkomen dat een patiënt om medische redenen niet kan wisselen. Hiervoor kent het nieuwe GVS een vangnet waardoor in die gevallen geen bijbetaling wordt gevraagd.

Minister Bruins: “Ik wil dat patiënten altijd kunnen kiezen voor een geneesmiddel zonder bijbetaling. Uiteraard het liefst door lagere prijzen en anders door te wisselen van geneesmiddelen. En als dat om medische redenen niet mogelijk is, kunnen patiënten het middel blijven gebruiken zonder dat de bijbetaling wordt gevraagd. In alle gevallen is goede begeleiding door huisartsen, medisch specialisten en apothekers hierbij van groot belang.”

In 2019 waren er 2,1 miljoen patiënten met een GVS-bijbetaling. Als in het uiterste scenario alle fabrikanten na de aanpassing van het GVS hun prijzen niet verlagen, patiënten niet overstappen naar een geneesmiddel zonder bijbetaling en er geen vangnet zou zijn, dan zijn er 6 miljoen mensen met een bijbetaling.

Tot en met 2021 geldt de maximeringsregeling voor eigen bijdragen uit het GVS en betaalt niemand jaarlijks meer dan EUR 250,- aan GVS-bijbetalingen.

Samenwerking met partijen
De uitvoering van het plan vraagt om een zorgvuldige voorbereiding. Het komende jaar zal de minister daarom nauw optrekken met alle betrokken partijen zoals patiëntenorganisaties, artsen, apothekers, zorgverzekeraars en fabrikanten. Het nieuwe GVS treedt dan ook pas in de tweede helft van 2021 in werking.

GVS
Het GVS geeft duidelijkheid over welke apotheekgeneesmiddelen worden vergoed uit het basispakket en wat de maximale vergoeding of bijbetaling is. In het GVS zijn ongeveer 500 groepen geneesmiddelen opgenomen, waarvan per groep de geneesmiddelen onderling vervangbaar zijn.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Rijksoverheid
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Besparing geneesmiddelenuitgaven door vernieuwing geneesmiddelenvergoedingssysteem
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 27 jan 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!