De hogere sterfte valt samen met de opkomende tweede golf van de corona-epidemie in Nederland

In week 42 (12 tot en met 18 oktober 2020) overleden naar schatting meer dan 3 200 mensen. Dit is ruim 200 meer dan een week eerder, toen er 2 996 mensen overleden. De sterfte in week 42 is daarmee bijna 400 hoger dan verwacht voor deze periode. De hogere sterfte valt samen met de opkomende tweede golf van de corona-epidemie in Nederland. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Vooral meer ouderen overleden
In week 42 stierven naar schatting meer dan 1 800 mensen van 80 jaar en ouder. In week 41 waren dit er 1 647, ongeveer evenveel als in week 40. Ook in de leeftijdsgroep tot 65 jaar nam de sterfte toe in week 42. De sterfte in de leeftijd 65 tot 80 jaar nam juist iets af.
In week 41 daalde de sterfte onder vrouwen. In week 42 nam dit weer toe. De sterfte onder mannen nam in beide weken toe. Er overleden in week 42 nagenoeg evenveel mannen als vrouwen.

Sterfte onder Wlz-zorggebruikers en overige bevolking toegenomen
In week 42 nam de sterfte onder zowel Wlz-zorggebruikers als onder de overige bevolking naar schatting verder toe. In week 40 en 41 was de verhoging in de sterfte iets minder sterk bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg, zoals bewoners van verpleeghuizen, dan in de overige bevolking.

Sterfte vanaf week 39 hoger dan verwacht
Met uitzondering van een verhoogde sterfte in week 33 en 34 tijdens de hittegolf, was de sterfte sinds week 19 gemiddeld wat lager dan wat verwacht werd als er geen corona-epidemie was geweest. Daarvoor was de sterfte negen weken verhoogd als gevolg van de corona-epidemie. Tijdens de eerste golf van de corona-epidemie overleden 10 duizend mensen bij wie vastgestelde of vermoedelijke COVID-19 de doodsoorzaak was.

Voor week 42 zijn vanuit de GGD’s 131 in het laboratorium bevestigde COVID-19-patiënten als overleden gemeld aan het RIVM (stand 20 oktober). In week 41 was het aantal 144. Omdat mogelijk niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen en de registratie soms wat langer duurt, zullen de werkelijke aantallen overleden COVID-19 patiënten in Nederland waarschijnlijk hoger zijn.

Meer details volgende week vrijdag
De cijfers over week 42 zijn een schatting op basis van 83 procent van de ontvangen overlijdensberichten . Vrijdag 30 oktober publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 42. De cijfers zijn dan completer.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: CBS
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CBS
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Sterfte neemt toe in week 42
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 23 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!