(advertentie)

Samen krijgen we corona onder controle

Alleen als we nieuwe coronabesmettingen snel ontdekken, kunnen we verdere besmettingen beperken. De CoronaMelder-app helpt hierbij. Inmiddels hebben al meer dan 3,6 miljoen mensen de app gedownload. De app informeert gebruikers als ze mogelijk zijn besmet. Zo kunnen ze voorkomen dat ze onbewust een ander besmetten. Iedereen in Nederland kan de app nu gratis downloaden in de App Store en de Google Play Store. Het downloaden van CoronaMelder is altijd vrijwillig.

Wie door de GGD positief getest is op het coronavirus en CoronaMelder gebruikt, kan samen met de GGD in de app melden dat hij of zij positief getest is. Sinds de landelijke lancering op 10 oktober hebben al meer dan 16.000 mensen dat gedaan. De app stuurt dan een melding naar app-gebruikers dat zij op een bepaalde dag minstens 15 minuten dicht bij iemand waren, die later het coronavirus blijkt te hebben. Dit kan een bekende zijn, maar ook een app-gebruiker bij wie ze in de buurt waren en die ze niet kennen. In de melding staat welke maatregelen iemand kan nemen en of iemand zich kan laten testen. Zo weten mensen na een melding dat ze meer kans hebben om besmet te zijn. Ook kunnen ze zo voorkomen dat ze onbewust een ander besmetten.

“Uit onderzoek blijkt dat ook mensen die (nog) geen klachten hebben, anderen kunnen besmetten. Ze hebben niet door dat ze besmettelijk zijn. Dat is waarom dit coronavirus zo verraderlijk is: het is ons steeds een paar stappen voor. Met CoronaMelder kun je ervoor zorgen dat anderen die je mogelijk besmet hebt, een melding in de app krijgen zodat zij kunnen voorkomen dat ze anderen onbewust besmetten. Op die manier kunnen we het virus beter en dichter op de hielen zitten. Zeker zo lang we nog geen goed vaccin of medicijnen hebben, is CoronaMelder een zeer welkome aanvulling die ons kan helpen om het virus gerichter te bestrijden. Simulatiestudies zijn hoopvol, nu kunnen we in het echt gaan zien of het helpt.”, aldus dr.ir. Henri ter Hofte, die als associate lector ICT-innovaties in de Zorg van hogeschool Windesheim door het ministerie van VWS is gevraagd om bij te dragen aan het ontwerp en de bouw van CoronaMelder.

CoronaMelder is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Met de app kunnen ook mensen worden geïnformeerd die niet naar voren komen uit het bron- en contactonderzoek. De app weet niet wie of waar iemand is. Ook geeft de app geen meldingen over actuele besmettingen in de buurt. Daarom is het belangrijk dat iedereen zich blijft houden aan de basisregels, zoals 1,5 meter afstand houden en handen vaak wassen.

Eenvoudig gebruiken
De CoronaMelder-app is eenvoudig te gebruiken op een mobiele telefoon. Mensen met een Android-telefoon vinden de app in de Google Play Store. Wie een iPhone heeft, kan de app in de App Store downloaden. Zodra iemand de app heeft gedownload, volgt de installatie. Op de schermen staat hoe dit moet. Dit is simpel.

Wie het lastig vindt de app te installeren, kan een familielid of bekende vragen te helpen. Ook veel bibliotheken bieden hulp bij het installeren. Daarnaast kunnen mensen de Helpdesk CoronaMelder bellen op 0800-1280. Daar kunnen zij ook terecht met technische vragen over de app. Deze helpdesk is elke dag geopend van 8:00 tot 20:00 uur.

3 dingen die goed zijn om te weten

  1. CoronaMelder vraagt niet om persoonlijke gegevens. De app weet dus geen namen, geen e-mailadressen en geen telefoonnummers.
  2. CoronaMelder werkt met bluetooth en niet met locatiegegevens (GPS). De app weet dus niet wie of waar iemand is en kan niemand volgen.
  3. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig. Niemand wordt verplicht de app te gebruiken of te laten zien om ergens toegang te krijgen.

Lees meer over CoronaMelder op www.coronamelder.nl of rijksoverheid.nl/coronavirus-ap

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Rijksoverheid / Joeri Verwijs
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Rijksoverheid
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.coronamelder.nl/
Originele titel: CoronaMelder-app al meer dan 3,6 miljoen keer gedownload
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2020-10-30

Relevante artikelen ...

Keuzemogelijkheid voor Janssen-vaccin vanaf de week vanaf 21 juni Zodra de keuzemogelijkheid open gaat kunnen geïnteresseerden bellen om een afspraak te maken voor vaccinatie met het Janssen-vaccin In de week van 21... Anders Fri, 11 Jun 2021, 18:14:39
60-plussers krijgen een herhalingsoproep voor coronavaccinatie De vaccinatiebereidheid onder Nederlanders is de afgelopen maanden fors gestegen Vanaf aanstaande zaterdag krijgen 60-plussers die nog niet zijn geva... Anders Tue, 01 Jun 2021, 15:10:26
Binnenkort zelf een sneltest uitvoeren Antigeensneltesten binnenkort in te zetten als zelftesten De antigeensneltesten die momenteel in teststraten gebruikt worden om te testen op corona, ... Anders Sun, 07 Mar 2021, 08:05:32
VWS wil stress rond zwangerschap verminderen De campagne is onderdeel van het actieprogramma Kansrijke Start Met de nieuwe campagne ‘Mamaliefde is…’ wil staatssecretaris Paul Blokhuis (VW... Anders Tue, 09 Feb 2021, 15:47:55
Interlandelijke adoptie per direct opgeschort Het is pijnlijk te moeten constateren dat de overheid niet heeft gedaan wat er van haar mocht worden verwacht De Nederlandse overheid is tekortgescho... Anders Mon, 08 Feb 2021, 13:32:01
Nederlandse steun voor vaccins in arme landen De €25 miljoen komt uit het budget voor Ontwikkelingssamenwerking  Nederland trekt €25 miljoen extra uit voor de aanschaf en verspreiding van va... Anders Wed, 13 Jan 2021, 07:50:29