Kinderopvangcentra krijgen iets langer de tijd om aan alle nieuwe en strengere eisen te voldoen van de wet Innovatie Kwaliteit Kinderopvang (IKK).

Dat heeft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vrijdag 16 juni besloten. Hij wil kinderopvangcentra ’voldoende tijd geven om alle kwaliteitsverhogende maatregelen in te voeren en hun bedrijfsvoering daarop aan te passen’, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

De opvangcentra hoeven hierdoor nog niet vanaf 1 januari 2018 meer leidsters voor de baby-opvang te hebben. Vanaf 1 januari 2019 moet er wel één leidster per drie baby’s zijn. Nu zijn dat er nog vier.

Veel andere maatregelen om de kwaliteit van de kinderopvang te verhogen, gaan wel op 1 januari 2018 in. Er komt bijvoorbeeld meer aandacht voor de ontwikkeling van kinderen. Zo krijgen alle kinderen een mentor. Baby’s krijgen te maken met twee vaste gezichten in plaats van nu nog drie. Alle medewerkers in de kinderopvang en op de peuterspeelzalen moeten goed Nederlands kunnen spreken. Voor hen komen er taaleisen.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: ,,Ik wil graag dat de kwaliteit van de kinderopvang zo snel mogelijk omhoog gaat. Daarover heb ik heldere afspraken gemaakt met de branche en daar hebben ze ook extra geld voor gekregen. De kinderopvang heeft om iets meer tijd gevraagd, bijvoorbeeld om extra medewerkers te zoeken voor de baby-opvang. Die geef ik voor de baby-opvang. En samen werken wij hard aan een betere kwaliteit van de kinderopvang. Dat is belangrijk voor alle kinderen. Die verdienen allemaal een mooie start van hun leven.’’

Deze nieuwe wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang kan rekenen op een breed draagvlak. Vorig jaar sloot minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hierover een akkoord met de Brancheorganisatie Kinderopvang, Sociaal Werk Nederland (de vroegere MO-groep) en BMK, ouderorganisatie Boink, de FNV en het CNV.

Documenten

Kamerbrief over Harmonisatie, Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK)
Minister Asscher (SZW) informeert de Tweede Kamer over een drietal ontwikkelingen in het traject rond de uitwerking van het...
Kamerstuk: Kamerbrief | 16-06-2017


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!