Regelmatige matige lichaamsbeweging zou een rol kunnen spelen bij het omkeren van leverschade die tot kanker kan leiden, suggereert een nieuwe studie

Matige lichaamsbeweging vermindert ontstekingen, levertumoren en chronische leverziekte.

Veroudering in levercellen wordt geassocieerd met steriele chronische ontsteking, cellulaire veroudering en afname van de detectie van voedingsstoffen en mitochondriale functie. Deze veranderingen dragen bij aan de gevoeligheid voor leeftijdsgebonden ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, leverziekte en kanker. 

Regelmatige lichaamsbeweging bevordert het behoud van spiermassa en vermindert de vatbaarheid voor aan leeftijd gerelateerde chronische ziekten en kanker. De moleculaire basis voor de gezondheidsvoordelen van lichaamsbeweging is echter slecht gedefinieerd, net als het bewijs dat regelmatige lichaamsbeweging een effectieve interventie is om de progressie van chronische ontstekingen tot ziektetoestanden te onderdrukken.

In dit onderzoek wilden onderzoekers van de Universiteit van Newcastle de effecten onderzoeken van gematigde lichaamsbeweging op inflammatoire leverziekte en tumorvorming. 

Methode van het onderzoek
De onderzoekers gebruikten voor hun studie een muismodel. De muizen ontwikkelden een door ontsteking veroorzaakte vroegtijdige veroudering. Oudere muizen ontwikkelden een verscheidenheid aan ziektes die kenmerkend zijn voor ongezonde menselijke veroudering, waaronder auto-immuniteit, verlies van neuromusculaire coördinatie, longemfyseem, verhoogd levervet, verminderde botvorming en vroege mortaliteit. Het muismodel werd ook gekenmerkt door chronische lever- en maagaandoeningen die spontaan overgaan in kanker. 

In het onderzoek werden de muizen drie keer per week 's ochtends op dezelfde tijd getraind gedurende 3 maanden. Er was ook een groep sedentaire muizen, zij werden naar dezelfde kamer vervoerd, gewogen en gecontroleerd naast de oefenmuizen, maar deze groep werd in tegenstelling tot de eerste groep niet op de loopband getraind.
De activiteit werd gemeten voordat de trainingsinterventie werd gestart (voor zowel de trainingsgroepen als de zittende groepen) en 1 en 2 maanden na het starten van het onderzoek, werden de genomen stappen, de afgelegde afstand en de snelheid binnen 5 minuten gemeten. 

Verouderde leversecties werden onderzocht door een leverpatholoog, en de ernst van leververvetting, aanwezigheid van tumoren en ontsteking werden beoordeeld.

Resultaten
De onderzoekers rapporteerden dat bescheiden lichaamsbeweging, toegepast in een relatief laat ziektestadium van de muizen, effectief was bij het verminderen van weefselontsteking (lever, long en maag), oxidatieve schade en cellulaire veroudering. Het draaide de effecten van vervette lever terug, en voorkwam de ontwikkeling van tumoren. Onderliggend aan deze voordelen waren veranderingen in enzymen.

De onderzoekers stellen voor dat matige lichaamsbeweging vooraf vastgestelde ontstekings- en metabole pathologieën bij veroudering effectief kan herprogrammeren met het voordeel van het voorkomen van ziekte. Een bescheiden aërobe oefening onderdrukt dus tumorontwikkeling en veroudering van levercellen.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Eva Jacobse
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : University of Newcastle via Journal of Immunology
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.jimmunol.org/content/206/4/904
Originele titel: Matige lichaamsbeweging remt leeftijdsgebonden ontstekingen, leversteatose, senescentie en tumorvorming
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2021-02-19


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com