€ 1,2 miljoen voor onderzoek naar de invloed van DNA-schade en veroudering op het ontstaan van allerlei vormen van dementie

Wetenschappers van het Erasmus MC hebben € 1,2 miljoen gekregen om de invloed van DNA-schade en veroudering op het ontstaan van allerlei vormen van dementie te onderzoeken. De focus van de studie: kan een ander dieet dementie voorkomen of tegengaan?

Oorzaken
"Ons eerder onderzoek heeft een doorbraak bereikt in het begrijpen van de oorzaken van veroudering", vertelt prof. Jan Hoeijmakers van de afdeling Moleculaire Genetica. 

Voeding
"Wij hopen dat die doorbraak zal leiden tot nieuwe mogelijkheden om dementie met behulp van juiste voeding te voorkomen. Die mogelijkheden kunnen - in tegenstelling tot nieuwe medicatie - relatief snel, goedkoop en wereldwijd worden toegepast."

Risicofactor
"Wij hebben met muizen gewerkt die versneld verouderen, waarbij - net als in alzheimerpatiënten - het zenuwstelsel snel achteruitgaat. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat afzetting van eiwitplaques in de hersenen de voornaamste risicofactor is, maar dat is veroudering. Dit is tot nu toe onvoldoende onderzocht", weet Hoeijmakers. 

Afremmen
"Een mens wordt niet geboren met alzheimer, dat duurt minimaal 40 - 45 jaar. Wij denken dat goede eetgewoonten het verouderingsproces kunnen afremmen. Eerder onderzoek liet zien dat het zenuwstelsel daar heel goed op reageert. Minder eten en een verlaging van de hoeveelheid  eiwitten in de voeding - bijvoorbeeld minder vlees - zorgen ervoor dat het lichaam zichzelf meer gaat beschermen, waardoor zenuwcellen langer blijven leven en ook minder eiwitplaques worden gevormd."

Langetermijneffecten
Op welke leeftijd moet je beginnen met een dergelijk dieet? "Onze verwachting: hoe vroeger je begint, hoe groter de langetermijneffecten zijn, maar laat beginnen heeft nog steeds een gunstig effect. We eten meer dan strikt nodig. Dat was in de oertijd heel zinvol: als je de volgende dag niets te eten had, had je nog reserves. Maar tegenwoordig eten we continu te veel, en dat versnelt het verouderingsproces en vergroot het risico op diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en dementie."

Weefsel
Dankzij de subsidie kunnen de onderzoekers hun studie naar het ontstaan van  eiwitplaques voortzetten. "We willen ook meer inzicht krijgen in de histopathologische aspecten: hoe ziet het weefsel eruit, en wat zijn de effecten van het dieet daarop?  Uiteindelijk willen we onderzoeken of onze bevindingen bij de muis ook voor de mens gelden."  

Deltaplan Dementie
De subsidie is verleend door ZonMW in het kader van het Deltaplan Dementie met medefinanciering van de Olav Thon Foundation. Het onderzoek zal in het Erasmus MC worden uitgevoerd door dr. Joris Pothof en dr. Pier Giorgio Mastroberardino (Moleculaire Genetica) en prof. Ype Elgersma en dr. Dick Jaarsma  (Neurowetenschappen), en in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht door dr. Wilbert Vermeij.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Kunnen eetgewoonten dementie voorkomen?
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 04 jan 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!