Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

30 tot 50 procent van de Nederlandse bevolking zegt tijdens de coronapandemie minder te zijn gaan bewegen. 15 procent is naar eigen zeggen meer gaan bewegen. Tegelijkertijd blijkt uit interviews en vragenlijsten dat in 2020 meer Nederlanders aan de beweegrichtlijnen voldeden  (53 procent) dan in 2019 (49 procent). Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Op basis van interviews en vragenlijsten blijkt dat het percentage Nederlanders dat in 2020 minstens één keer per week sportte gelijk was aan het percentage in 2019. Wel sportten mensen in 2020 iets vaker (3 tot 4 keer in plaats van 3 keer) en iets langer (20 minuten per week) dan in 2019.

Beweegactiviteiten vaker in en rondom huis
In 2020 bewogen mensen meer in en rondom het huis dan in 2019. Het ging daarbij vooral om wandelen, huishoudelijke activiteiten en klussen. Dit gold vooral voor volwassenen van 30 tot en met 39 jaar, mensen met betaald werk, mensen met een hoger inkomen en een hogere opleiding, kinderen die thuis wonen, ouders met thuiswonende kinderen en mensen in stedelijk gebied.

Kanttekening bij onderzoeksresultaten
Mogelijk zijn, vanwege corona, de schattingen over sport- en beweeggedrag in 2020 iets hoger uitgevallen. Zo konden bijvoorbeeld bepaalde groepen vanwege de coronamaatregelen niet thuis worden bezocht voor een interview. Hierdoor ontbreekt informatie van mensen die met een online enquête moeilijk te benaderen zijn. In het algemeen beweegt deze groep mensen minder.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  heeft voor dit onderzoek twee bronnen gebruikt: de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor en het Vragenlijstonderzoek Corona & Gedrag van RIVM, GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  GHOR Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio  Nederland en de 25 GGD’en

Bekijk hier het rapport: Sport- en beweeggedrag in 2020
Zie ook: Feiten en cijfers over sport en bewegen

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/nieuws/nederlanders-geven-aan-minder-te-bewegen-maar-voldoen-nog-steeds-aan-beweegrichtlijnen
Originele titel: Nederlanders geven aan minder te bewegen, maar voldoen nog steeds aan beweegrichtlijnen
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2021-08-11


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com