Sinds 2015 worden jaarlijks steeds meer mensen ziek door een besmetting met de meningokok, type W

Dit voorjaar ontvangen zo’n 860.000 Nederlandse jongeren een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Het gaat om jongeren die geboren zijn in 2001, 2002, 2003, (een deel van) 2004 en 2005. Met de slogan 'Deel dit niet met je vrienden. Haal die prik tegen meningokokkenziekte' nodigen het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  en de jeugdgezondheidszorgorganisaties jongeren uit deze vaccinatie te halen. In 2018 kregen al zo’n 130.000 jongeren, geboren tussen 1 mei en 31 december 2004, een uitnodiging thuis op de mat. 

Tegengaan van meer ziektegevallen
Sinds 2015 worden jaarlijks steeds meer mensen ziek door een besmetting met de meningokok, type W. Deze bacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De minister van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport   heeft daarom in september 2017 besloten tot de invoering van een vaccinatie tegen meningokokkenziekte voor peuters van 14 maanden en jongeren die 14 jaar worden. Staatssecretaris Blokhuis besloot vorig jaar om het aantal jongeren dat voor vaccinatie in aanmerking komt, uit te breiden. De vaccinatie moet voorkomen dat meer mensen ziek worden.

Meningokok type W
Van de meningokokbacterie bestaan meerdere types. De bacterie kan in de neus of keel zitten zonder dat je het merkt. De bacterie verspreidt zich door hoesten, niezen of zoenen. Meestal word je niet ziek. Komt de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel, dan kan je in korte tijd ernstig ziek worden. Ziekte door meningokok type W lijkt in de eerste uren soms op een griepje en is daarom lastig te herkennen. De ziekte kan ernstig verlopen, met bijvoorbeeld hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging. Dit kan leiden tot blijvende schade of zelfs overlijden. In 2018 werden in totaal 103 mensen ziek en overleden 22 mensen.

Vaccinatiesessies
Jeugdgezondheidszorgorganisaties in heel Nederland bieden vanaf maart 2019 de vaccinatie in groepssessies aan. De komende weken krijgen jongeren geboren in 2001, 2002 en jongeren geboren tussen 1 januari en 1 mei 2004 een uitnodiging. In mei en juni zijn jongeren geboren in 2003 en 2005 aan de beurt. Eén prik is voldoende om je ten minste vijf jaar te beschermen tegen meningokokkenziekte. De keuze om tieners en jongeren te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie. Daarnaast is bekend dat tieners en jongeren van deze leeftijd in belangrijke mate bijdragen aan de verspreiding van de bacterie. Door deze groep te vaccineren, wordt het snelst resultaat geboekt in het terugdringen van de verspreiding.

Deelditnietmetjevrienden.nl
Jongeren ontvangen een uitnodiging op hun huisadres en worden via social media geattendeerd op de campagnewebsite. Online kunnen ze informatie raadplegen over de prik en de ziekte. Op de website zijn ook verhalen te zien en te lezen van jongeren en ouders die meningokokkenziekte van dichtbij meemaakten. Soms met dramatische afloop. Zo interviewt Jan Versteegh enkele jongeren over de gevolgen van de ziekte voor hen. Ook is er op de website een link te vinden naar een speciale aflevering van het tv televisie -programma Brugklas.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Vaccinatieronde 14- tot 18-jarigen tegen meningokokken van start
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 13 feb 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!