Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week

In september overleden wekelijks meer mensen dan verwacht. Er was oversterfte in vier van de vijf weken van september. In week 39 (27 september tot en met 3 oktober 2021) overleden naar schatting bijna 300 meer mensen dan verwacht voor deze periode. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Dit nieuwsbericht beschrijft de sterfte in de afgelopen vijf weken, week 35 tot en met 39 (30 augustus tot en met 3 oktober 2021). In deze periode lag de sterfte boven de verwachte sterfte en was er oversterfte in vier van de vijf weken. In augustus lag de sterfte ook boven de verwachte sterfte en was er in twee van de vier weken oversterfte. De schatting voor de laatste week van september (week 39) ligt ongeveer 300 sterfgevallen boven de verwachting en buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties (op basis van de schatting is er dus oversterfte). Het RIVM registreerde 20 overleden COVID-19-patiënten in week 39 (stand 5 oktober).

Sterfte bij Wlz-zorggebruikers gelijk gebleven
In september lag de wekelijkse sterfte zowel voor mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz) als voor de overige bevolking boven de verwachte sterfte. Er overleden bijna 300 Wlz-zorggebruikers en ongeveer 750 niet-Wlz-zorggebruikers meer dan verwacht voor deze periode. De schatting van week 39 ligt bij Wlz-zorggebruikers net boven verwacht, voor de overige bevolking ruim boven verwacht en is er oversterfte. Er overleden in week 39 ongeveer 1 050 Wlz-zorggebruikers, zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen. In de overige bevolking overleden ongeveer 2 050 mensen.

Sterfte in alle leeftijdsgroepen boven verwacht
De wekelijkse sterfte onder 80-plussers was in september hoger dan de verwachte sterfte, met in totaal bijna 500 meer sterfgevallen. In week 39 overleden naar schatting bijna 1 650 mensen van 80 jaar of ouder, ongeveer 150 meer dan de verwachte sterfte voor die week, er was oversterfte. Sinds juli ligt de sterfte in deze leeftijdsgroep boven de verwachte sterfte. Zowel begin als eind september (week 36 en 39) was er oversterfte.

Onder 65- tot 80-jarigen was de wekelijkse sterfte in september hoger dan verwacht. In de afgelopen vijf weken overleden ongeveer 375 mensen meer dan verwacht. In week 39 overleden naar schatting bijna 1 000 mensen van 65 tot 80 jaar, ruim 100 meer dan verwacht, er was oversterfte. Begin juni (week 22 en 23) was er ook oversterfte in deze leeftijdsgroep. Daarna nam de sterfte af, maar steeg weer vanaf begin juli (week 26). Vanaf de laatste week van juli (week 30) was er in de helft van de weken oversterfte.

Onder mensen jonger dan 65 jaar was de wekelijkse sterfte in september iets hoger dan verwacht, met in totaal bijna 200 meer sterfgevallen. In week 39 overleden naar schatting 450 mensen jonger dan 65 jaar, ongeveer 50 meer dan verwacht. In deze leeftijdsgroep was er begin september (week 36) eveneens oversterfte.

kijk hier voor verdere informatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: CBS
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CBS
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: In september opnieuw oversterfte
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 10 okt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!