Deze registratie kan helpen in de oplossing van langdurige tekorten aan tetanusantistoffen in Nederland

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft een parallelhandelsvergunning afgegeven voor Tetagam-P, oplossing voor injectie. Deze registratie kan helpen in de oplossing van langdurige tekorten aan tetanusantistoffen in Nederland.

Tetanusantistoffen werken tegen giftige stoffen die geproduceerd worden door de bacterie ‘Clostridium tetani’. Deze bacterie kan in het lichaam komen via een wond waar vuil (bijvoorbeeld aarde) in is gekomen. De giftige stoffen kunnen ernstige acute spierkrampen veroorzaken, ook wel bekend als de ernstige ziekte tetanus. Het medicijn bestaat uit antistoffen die uit bloedplasma van donoren gehaald worden. Deze tetanusantistoffen worden toegediend om tetanus te voorkomen bij bijvoorbeeld een open wond of om iemand die tetanus heeft te behandelen.

Tekort medicijnen met tetanusantistoffen
Sinds 2016 was er een tekort aan het Tetaquin (RVG 17058) vanwege productieproblemen. Hierdoor was er geen medicijn met tetanusantistof meer beschikbaar in Nederland. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft in deze periode toestemming gegeven om de tetanusantistoffen uit het buitenland op artsenverklaring aan Nederlandse patiënten te leveren, op basis van de Geneesmiddelenwet. Deze toestemming komt te vervallen nu een parallelregistratie voor Tetagam-P (RVG 128188//17058) is afgegeven. De inspectie verzoekt apotheekhoudenden, fabrikanten en groothandelaren om eerst de voorraad op te maken, voordat zij het geregistreerde alternatief bestellen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: CBG
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CBG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Parallelhandelsvergunning voor tetanusantistoffen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 19 okt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!