Ook deze week was het aantal nieuwe meldingen bij kinderen onder de 12 jaar het hoogst

Afgelopen week* stabiliseerde het aantal nieuwe meldingen van het coronavirus SARSsevere acute respiratory syndrome-CoVcoronavirus-2. Het aantal patiënten dat werd opgenomen in het ziekenhuis stabiliseerde, maar het aantal ICintensive care-opnames steeg onverminderd door.

Het aantal nieuwe meldingen van SARSsevere acute respiratory syndrome-CoVcoronavirus-2 stabiliseerde deze week (+1%). De week hiervoor was er nog een toename van 39%. Deze stabilisatie is waarschijnlijk een gevolg van de maatregelen die half november ingingen. Het reproductiegetal van 15 november, zakte tot 1,05 (ondergrens 1,04 – bovengrens 1,06). Dit betekent dat 100 mensen die corona hebben samen 105 nieuwe personen besmetten. 

Ziekenhuis- en ICintensive care-opnames
Op dit moment zijn door Stichting NICE 1.996 nieuwe ziekenhuisopnames patiënten met COVID-19 gemeld voor de afgelopen week. Dat is 2% meer dan in de week ervoor. De IC-afdelingen namen 367 nieuwe patiënten met COVID-19 op, dat is een stijging van 22% vergeleken met voorgaande week. 

Een stabilisatie of afname van het aantal nieuwe meldingen van SARS-CoV-2 heeft waarschijnlijk pas na 1-2 weken effect op het aantal opnames in het ziekenhuis en nog later op de IC-opnames. Dit zagen wij ook bij de lockdown in december van 2020. Een week na de daling van het aantal meldingen daalden de ziekenhuisopnames en de week daarna de IC-opnames. Door de lange ligduur van COVID-19 patiënten daalt de bedbezetting later dan het aantal nieuwe opnames.

Testen
Ruim 667.000 mensen lieten zich afgelopen week* testen bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst (6% meer dan de week ervoor). In die week werden 155.152 positieve testuitslagen gemeld (1% meer dan de week ervoor). Het percentage mensen met een positieve testuitslag daalde in de voorbije week licht van 22,2% naar 21,4%. 

In de leeftijdsgroepen 18-29 jaar is een afname van het aantal gemelde positieve testen per 100.000 inwoners zichtbaar (figuur 1). Het aantal besmettingen steeg nog in de leeftijdsgroepen 0-12 en 30 - 49 jaar. In de overige leeftijdsgroepen stabiliseerde het aantal meldingen per 100.000 inwoners. 

Kinderen
Ook deze week was het aantal nieuwe meldingen van SARSsevere acute respiratory syndrome-CoVcoronavirus-2 bij kinderen onder de 12 jaar het hoogst. Het aantal positieve tests neemt toe met de leeftijd tot 12 jaar. Dat hogere aantal meldingen onder kinderen tot 12 jaar zal deels komen doordat kinderen onder de leeftijd van 12 niet gevaccineerd zijn en zonder beperkingen met elkaar contact hebben. Ook worden kinderen van 7 tot en met 11 jaar vaker getest dan kinderen vanaf 12 jaar. Sinds deze week mogen kinderen met milde neusverkoudheid niet meer naar de basisschool en moeten zij zich laten testen bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst. Hierdoor zullen komende week waarschijnlijk meer besmettingen gevonden worden en zal mogelijk ook het aantal meldingen voor de leeftijdsgroep tot 12 jaar nog verder stijgen.

Omikronvariant
Afgelopen weekend werd bekend dat de omikronvariant ook in Nederland is gevonden bij terugkomende passagiers uit het zuiden van Afrika. Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu doet extra onderzoek naar de mogelijke verspreiding van deze variant in Nederland. Belangrijk is: bent u sinds 22 november teruggekomen uit Zuid-Afrika, Botswana, Malawi, Lesotho, Swaziland, Namibië, Mozambique of Zimbabwe? Bel dan met 0800-5005 voor een testafspraak, ook als u geen klachten heeft.

Maatregelen
Sinds afgelopen weekend gelden nieuwe maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De basismaatregelen blijven het fundament. Als we allemaal thuisblijven bij klachten en ons laten testen, afstand houden tot anderen en regelmatig handen wassen, voorkomen we heel veel besmettingen en kunnen we de verspreiding van het virus terugdringen.

*Het aantal meldingen van positieve testen dat tussen 23 november 2021 10:01 en 30 november 2021 10.00 uur aan het RIVM zijn gemeld. De testen die in de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst-teststraten zijn afgenomen, ziekenhuisopnames en ICintensive care intensive care-opnames zijn naar kalenderweken.

Alle wekelijkse COVID-19-cijfers staan in een tabel en in grafieken op de RIVM-website


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Stabilisatie aantal nieuwe meldingen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 30 nov 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!