Ongeveer 10% is besmet met de meer besmettelijker Britse variant,

We zien een gematigd positief beeld in de week van 13 tot en met 19 januari, een effect van de lockdown die op 15 december inging. Het aantal meldingen van mensen met een positieve coronatestuitslag is in die week, in vergelijking met de week van 6 tot en met 12 januari, met 21,5% gedaald naar 38.776 meldingen. Het percentage mensen met een positieve coronatestuitslag nam licht af van 12,9% naar 11,7% in de afgelopen week*. De daling is zichtbaar in alle leeftijdsgroepen. Het aantal nieuwe ziekenhuis- en IC intensive care  -opnames lag iets lager dan de week daarvoor. Het reproductiegetal van 1 januari is  0,98 (ondergrens 0,96. en bovengrens 1,01)**. Kijk voor de overige cijfers van deze week op de actueel pagina en naar het epidemiologisch rapport

Nieuwe coronavarianten
Het gematigd positieve beeld in het aantal nieuwe meldingen van mensen met een positieve coronatestuitslag in Nederland wordt overschaduwd door de opmars van de coronavariant die in het Verenigd Koninkrijk en Ierland tot een zeer hoge toestroom aan patiënten in de ziekenhuizen heeft geleid. Geschat wordt dat van de mensen die afgelopen week besmet werden, er ongeveer 10% de meer besmettelijke Britse variant heeft. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de week ervoor. De verwachting is dat dit half februari opgelopen zal zijn tot minimaal de helft van alle nieuwe besmettingen. Ook de zogenaamde Zuid-Afrikaanse variant is inmiddels een aantal keer in Nederland aangetroffen. Beide varianten werden in ons land vastgesteld bij uitbraken en in de kiemsurveillance

Besmettelijker, dus meer opnames en overlijdens verwacht 
Uit onderzoek blijkt dat je niet meer of minder ziek wordt van de Britse variant dan van het type dat tot nu toe het meest in Nederland voorkomt. Het percentage mensen met een positieve testuitslag dat in het ziekenhuis of op de IC intensive care  moet worden opgenomen is hetzelfde als met het ‘oude’ type. Het verschil is dat deze variant besmettelijker is. Als het sociaal contact tussen mensen en de naleving van de maatregelen hetzelfde blijft als nu, zorgt dit dus voor een veel groter aantal besmettingen. Door meer besmettingen met de ‘nieuwe’ variant zal het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens ook hoger zijn dan we nu zien. Dat zal betekenen dat de druk op de zorg weer fors zal toenemen in plaats van afnemen. 

Reproductiegetal Britse variant aanzienlijk hoger 
Per 1 januari was het reproductiegetal in Nederland 0,98. Dat de nieuwe variant besmettelijker is, blijkt ook uit het reproductiegetal van de Britse variant. Deze  was op diezelfde datum ongeveer 30% hoger, rond de 1,30. We hebben te maken met twee virusvarianten die zich met verschillende snelheden lijken te verspreiden in Nederland. Daardoor zijn er eigenlijk twee aparte corona-epidemieën. Een epidemie met de ‘oude’ variant, waarin het aantal infecties daalt, en een epidemie met de Britse variant waarin het aantal infecties juist toeneemt. 

De nieuwe variant en kinderen 
Internationaal onderzoek toont aan dat, in verhouding tot volwassenen, basisschoolleerlingen waarschijnlijk minder vaak een besmetting oplopen met de Britse variant en er minder ziek van worden dan volwassenen. Dat is niet anders dan bij de andere virusvarianten die tot nu toe in Nederland voorkomen. De vraag of basisschoolkinderen de variantvirussen ook minder vaak overdragen dan volwassenen, zoals dat wel het geval is bij het ‘oude’ type, is nog niet te beantwoorden. In welke mate verspreiding van de Britse variant plaatsvindt en in hoeverre kinderen daarbij een rol spelen, wordt op dit moment ook onderzocht in het grootschalig onderzoek in Lansingerland. Dat onderzoek werd gestart nadat de Britse variant bij een uitbraak op een basisschool gevonden werd. 

Houd je aan de maatregelen!
Door ons gedrag kunnen we onszelf en anderen beschermen tegen het virus. Voor alle varianten van het coronavirus geldt: houd je aan de maatregelen. De meest effectieve manier om niet besmet te raken is 1,5 meter afstand houden. Werk en blijf zo veel mogelijk thuis. Blijf thuis als je (milde) klachten hebt en laat je testen. Houd je aan de quarantaine. En beperk je contacten, want minder contacten betekent minder kans om het virus tegen het lijf te lopen of het virus te verspreiden. 

*exclusief resultaten van gemeente Lansingerland in verband met het grootschalig testen in Lansingerland. Door het grootschalig testen in Lansingerland is het percentage positief in Nederland 11,0% en in Rotterdam-Rijnmond 5,5%. Exclusief de testen die afgenomen zijn in Lansingerland is het percentage positief in Nederland 11,7% en in Rotterdam-Rijnmond 11,4%.  

**Schattingen van de R van langer dan 14 dagen geleden zijn betrouwbaar. Als de R gebaseerd is op gegevens van minder dan 14 dagen geleden zijn de onzekerheden groter. Daarom gaan we altijd uit van de R van 14 dagen geleden. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Opmars nieuwe coronavarianten overschaduwt positiever beeld
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 19 jan 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!