Daarom pleit technisch geneeskundige Martine Breteler van het UMC Utrecht nu voor structurele inzet op de verpleegafdeling

Toen de coronacrisis in 2020 nog nieuw en hevig was, en de behoefte aan ondersteuning bij verpleegkundigen groot, ging in het UMC Utrecht een slimme digitale zorgtoepassing van start. Coronapatiënten in het ziekenhuis kregen een draadloze sensor, verwerkt in een slimme pleister op de borst, waarmee ze op afstand in de gaten gehouden konden worden. Het bleek een groot succes. Daarom pleit technisch geneeskundige Martine Breteler van het UMC Utrecht nu voor structurele inzet op de verpleegafdeling.  

Via een draadloze sensor, verwerkt in een slimme pleister op de borst, konden verpleegkundigen coronapatiënten in het ziekenhuis op afstand in de gaten houden met een systeem dat hartslag en ademfrequentie weergeeft. Deze slimme vorm van eHealth in samenwerking met Philips bleek een groot succes. “Dankzij de monitoring op afstand via de pleister hoefde de verpleegkundige niet steeds de kamer in te gaan in volledig beschermende kleding om de waarden te controleren. Dat was voor de veiligheid van de verpleegkundigen, minder besmettingsrisico, en schaarste van beschermingsmiddelen die er aan het begin van de coronacrisis was, een belangrijke ontwikkeling”, vertelt technisch geneeskundige Martine Breteler van het UMC Utrecht. “Maar ook voor patiënten leverde het veel op. Met slechts een pleister op de borst voor draadloze monitoring zijn patiënten mobiel en kunnen zich dus vrij bewegen. Ondanks dat ze alleen in isolatie liggen, weten ze dat hun waardes continue op afstand in de gaten worden gehouden. Dat geeft patiënten een veilig gevoel.”

Medisch regiecentrum nu structureel
Om de vitale waarden van de coronapatiënt via de monitor elke minuut te kunnen volgen, werd dat voorjaar speciaal hiervoor een monitoringkamer ingericht. Daar hield een vrijwilligersteam van Utrechtse coassistenten en studenten technische geneeskunde vierentwintig uur per dag de waarden van patiënten in de gaten en gaven verpleegkundigen een seintje als de patiënt verslechterde. En wat Martine toen al hoopte, is nu een feit. De speciale monitoringskamer van het studententeam is inmiddels omgezet in een structurele oplossing in het UMC Utrecht: het medisch regiecentrumhet medisch regiecentrum. Hier monitoren UMC-medewerkers dagelijks onder de verantwoordelijkheid van een medisch specialist op een centrale plek patiënten in de thuissituatie om zo artsen en verpleegkundigen op de afdelingen te ontlasten.

Thuismonitoring
En er gebeurde nog veel meer. Ook thuismonitoring van coronapatiënten is met de slimme eHealth-toepassingen Early@home en CovidTherapy@home werkelijkheid geworden. Zelf is Martine inmiddels gepromoveerd op het monitoren van patienten op afstand. Nu heeft zij weer ruimte op zich te richten op de vervolgstap, die nog niet is gerealiseerd: de slimme pleisters inzetten op de reguliere verpleegafdelingen. “Omdat de coronacrisis nu minder heftig is en er door omikron minder patiënten in het ziekenhuis belanden, gebruiken we de slimme pleisters op dit moment niet. Maar we willen deze draadloze sensortechnologie vooral gaan inzetten op de reguliere verpleegafdelingen.”

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: UMC Utrecht
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.umcutrecht.nl/nieuws/slimme-vorm-van-ehealth-coronapatient-werkt
Originele titel: Slimme vorm van eHealth coronapatiënt werkt
Doelgroep: Zorgprofessionals
Datum: 2022-02-07


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com