Daarom pleit technisch geneeskundige Martine Breteler van het UMC Utrecht nu voor structurele inzet op de verpleegafdeling

Toen de coronacrisis in 2020 nog nieuw en hevig was, en de behoefte aan ondersteuning bij verpleegkundigen groot, ging in het UMC Utrecht een slimme digitale zorgtoepassing van start. Coronapatiënten in het ziekenhuis kregen een draadloze sensor, verwerkt in een slimme pleister op de borst, waarmee ze op afstand in de gaten gehouden konden worden. Het bleek een groot succes. Daarom pleit technisch geneeskundige Martine Breteler van het UMC Utrecht nu voor structurele inzet op de verpleegafdeling.  

Via een draadloze sensor, verwerkt in een slimme pleister op de borst, konden verpleegkundigen coronapatiënten in het ziekenhuis op afstand in de gaten houden met een systeem dat hartslag en ademfrequentie weergeeft. Deze slimme vorm van eHealth in samenwerking met Philips bleek een groot succes. “Dankzij de monitoring op afstand via de pleister hoefde de verpleegkundige niet steeds de kamer in te gaan in volledig beschermende kleding om de waarden te controleren. Dat was voor de veiligheid van de verpleegkundigen, minder besmettingsrisico, en schaarste van beschermingsmiddelen die er aan het begin van de coronacrisis was, een belangrijke ontwikkeling”, vertelt technisch geneeskundige Martine Breteler van het UMC Utrecht. “Maar ook voor patiënten leverde het veel op. Met slechts een pleister op de borst voor draadloze monitoring zijn patiënten mobiel en kunnen zich dus vrij bewegen. Ondanks dat ze alleen in isolatie liggen, weten ze dat hun waardes continue op afstand in de gaten worden gehouden. Dat geeft patiënten een veilig gevoel.”

Medisch regiecentrum nu structureel
Om de vitale waarden van de coronapatiënt via de monitor elke minuut te kunnen volgen, werd dat voorjaar speciaal hiervoor een monitoringkamer ingericht. Daar hield een vrijwilligersteam van Utrechtse coassistenten en studenten technische geneeskunde vierentwintig uur per dag de waarden van patiënten in de gaten en gaven verpleegkundigen een seintje als de patiënt verslechterde. En wat Martine toen al hoopte, is nu een feit. De speciale monitoringskamer van het studententeam is inmiddels omgezet in een structurele oplossing in het UMC Utrecht: het medisch regiecentrumhet medisch regiecentrum. Hier monitoren UMC-medewerkers dagelijks onder de verantwoordelijkheid van een medisch specialist op een centrale plek patiënten in de thuissituatie om zo artsen en verpleegkundigen op de afdelingen te ontlasten.

Thuismonitoring
En er gebeurde nog veel meer. Ook thuismonitoring van coronapatiënten is met de slimme eHealth-toepassingen Early@home en CovidTherapy@home werkelijkheid geworden. Zelf is Martine inmiddels gepromoveerd op het monitoren van patienten op afstand. Nu heeft zij weer ruimte op zich te richten op de vervolgstap, die nog niet is gerealiseerd: de slimme pleisters inzetten op de reguliere verpleegafdelingen. “Omdat de coronacrisis nu minder heftig is en er door omikron minder patiënten in het ziekenhuis belanden, gebruiken we de slimme pleisters op dit moment niet. Maar we willen deze draadloze sensortechnologie vooral gaan inzetten op de reguliere verpleegafdelingen.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMC Utrecht
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Slimme vorm van eHealth coronapatiënt werkt
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 07 feb 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!