Patiënten hoeven daardoor minder vaak naar het ziekenhuis en geven aan deze vrijheid enorm op prijs te stellen

De meeste patiënten van Gelre ziekenhuizen die behandelingen krijgen met het middel Infliximab via een infuus, kunnen voortaan deze behandeling ook thuis bij zichzelf toedienen via een injectiepen. Patiënten hoeven daardoor minder vaak naar het ziekenhuis en geven aan deze vrijheid enorm op prijs te stellen. Zo vertelde een van de patiënten aan de MDL verpleegkundige: “Ik woon en werk vaak in het buitenland. Het is heel prettig dat ik nu niet meer om de 8 weken terug moet komen naar Nederland voor mijn infuusbehandeling”.

Wat is Infliximab?
Infliximab is een medicijn dat ontstekingsreacties onderdrukt. Dit medicijn krijgen patiënten met ontstekingsreacties door de maag- darm- en leverziekten Colitis ulcerosa en Ziekte van Crohn en reumatische aandoeningen zoals Reumatoïde artritis of de Ziekte van Bechterew. Patiënten starten eerst met drie infuusbehandelingen om de 4 tot 8 weken in het ziekenhuis op de afdeling Dagbehandeling in Gelre Apeldoorn of Zutphen. Zijn er tijdens deze behandelingen in het ziekenhuis geen allergische reacties of ernstige bijwerkingen en blijft hun medicijnspiegel redelijk stabiel? Dan kunnen patiënten na uitgebreide instructie vervolgens thuis zichzelf Infliximab onderhuids toedienen met een speciale injectiepen.

MDL verpleegkundige Miranda de Haan vertelt: “Patiënten voelen zich door deze medicatie minder moe, waardoor ze beter kunnen functioneren in hun dagelijks leven. We zien dat patiënten door de behandeling met zelfinjecties vaak een stabielere medicijnspiegel houden dan bij infuusbehandelingen die meer pieken geven. De zelfbehandeling thuis geeft patiënten ook meer zelfstandigheid en gevoel van controle, en dat waarderen patiënten enorm”.

Bron: Gelre ziekenhuizen