Vaccinatie of een eerdere corona-infectie beschermen minder goed tegen omikron dan tegen deltabesmetting

Vaccinatie of een eerdere corona-infectie beschermen minder goed tegen de omikronvariant dan tegen de deltavariant. Een boostervaccinatie zorgt dat de bescherming tegen omikron weer wordt verhoogd. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, dat gebruik maakt van gegevens uit de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst teststraten. Het onderzoek is beschikbaar als pre-publicatie bij MedRxiv. 

De kans op corona na besmetting met de deltavariant was na een afgeronde basisserie 76% kleiner en na een infectie 78% kleiner, dan wanneer je niet was gevaccineerd en niet eerder een corona-infectie had. De bescherming tegen infectie met de omikronvariant was na vaccinatie 33% en na een eerdere infectie 25%. Na boostervaccinatie steeg de bescherming tegen delta naar 93% en tegen omikron naar 68%. Mensen die volledig gevaccineerd zijn met de basisserie én eerder een corona-infectie hadden, waren beter beschermd tegen de delta- en omikronvariant dan mensen die alleen gevaccineerd zijn, of alleen een eerdere infectie hadden.  

Onderzoek resultaten GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst teststraten
Dit onderzoek is gedaan met ruim een half miljoen testen uit de GGD teststraten. De testen zijn uitgevoerd door twee grote laboratoria in de periode tussen 22 november 2021 en 19 januari 2022. In de onderzoeksperiode kwam zowel de delta- als de omikronvariant voor. Deze twee laboratoria doen een specifieke PCRpolymerase chain reaction test, waaruit blijkt of iemand de delta- of omikronvariant heeft. Het percentage van positieve testen dat de omikronvariant betrof, was 0% op 22 november 2021 en steeg naar 95% op 19 januari 2022

In dit onderzoek is alleen gekeken naar de BA.1 variant van omikron. Sinds half januari neemt het aandeel van de omikron BA.2 variant ook in Nederland toe. Het is op dit moment niet duidelijk of de bescherming door vaccinatie en eerdere infectie tegen de BA.2 variant van omikron vergelijkbaar is met die tegen de BA.1 variant.

Uit internationaal onderzoek blijkt dat de bescherming van vaccinatie beter is tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname, dan tegen milde ziekte. Boostervaccinatie verhoogt deze bescherming verder, ook bij de omikronvariant. Dit betekent dat als je besmet wordt met corona ondanks (booster-) vaccinatie, de kans veel kleiner is dat je ernstig ziek wordt. 

Blijf thuis bij klachten en laat je testen
Om verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk dat mensen thuis blijven bij klachten en zich laten testen bij de GGD, of een zelftest doen. Ook als je gevaccineerd bent of eerder corona hebt gehad.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Vaccinatie of een eerdere corona-infectie beschermen minder goed tegen omikron dan tegen deltabesmetting. Boosters helpen.
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 08 feb 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!