Vanaf maandag 4 januari worden de eerste uitnodigingen verstuurd

Als het coronavaccin van BioNTech/Pfizer komende week wordt goedgekeurd door het Europees Medicijn Agentschap (EMA European Medicines Agency ), krijgen de eerste mensen op vrijdag 8 januari 2021 in Nederland de coronavaccinatie. Dat heeft het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  met VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  afgesproken.

Vanaf maandag 4 januari worden de eerste uitnodigingen verstuurd. De eerste groep die wordt opgeroepen bestaat uit medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning -ondersteuning. Wie een uitnodiging ontvangt, kan telefonisch een afspraak maken. In een later stadium kan dat ook digitaal. Uiterlijk maandag 11 januari zal de GGD op drie locaties in het land gaan vaccineren. Vanaf maandag 18 januari vindt het vaccineren plaats op 25 centrale locaties.

Zorgvuldige planning
Deze planning is de snelst haalbare met inachtneming van alle zorgvuldigheidseisen en stappen die pas gezet kunnen worden na EMA-goedkeuring. Zo zal de Gezondheidsraad een spoedadvies uitbrengen over de geschiktheid van het vaccin voor specifieke doelgroepen. Ook moet de informatie vanuit EMA, CBG College ter Beoordeling van Geneesmiddelen  en de Gezondheidsraad over eventuele bijwerkingen en contra-indicaties (specifieke medische situaties waarin het vaccin wordt afgeraden) worden verwerkt in de medische richtlijn van het RIVM, in IT-systemen en in belscripts die in het GGD-callcenter en op de priklocaties worden gebruikt. Ook worden alle systemen uitvoerig getest.

Eerste levering nog dit jaar
Naar verwachting worden de eerste 500.000 doses van het vaccin van BioNTech/Pfizer nog dit jaar geleverd. De levering wordt verwacht kort na het besluit van de Europese Commissie over markttoelating. Op dit moment wordt het definitieve leveringsschema met de leverancier afgerond.

Communicatie flink uitgebreid
De komende weken zal ook de communicatie over het vaccin en het vaccinatieproces flink worden uitgebreid. Het RIVM zorgt ervoor dat alle uitvoerders over de juiste informatie beschikken om te kunnen vaccineren. Het ministerie van VWS is inmiddels gestart met een publiekscampagne.

Meer informatie
Onderwerp Vaccin tegen COVID-19


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Eerste coronavaccinatie op 8 januari 2021
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 18 dec 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!