PTED is voor patiënten een minder ingrijpende operatie en de patiënten kunnen een paar uur na de behandeling weer naar huis

Een kijkoperatie genaamd PTED is minstens net zo goed als de standaardoperatie bij een rughernia. Daarnaast wordt met een PTED-operatie bijna 2.800 euro aan maatschappelijke kosten bespaard. Dat concluderen onderzoekers van Erasmus MC uit een grote studie in samenwerking met het LUMC, Park Medisch Centrum, Rijnstate en de Vrije Universiteit Amsterdam.

PTED staat voor Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie. Hierbij wordt via een klein sneetje aan de zijkant van de rug een smalle buis met een camera ingebracht. Via de opening tussen twee wervels kan de hernia worden verwijderd. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving.

PTED is voor patiënten een minder ingrijpende operatie en de patiënten kunnen een paar uur na de behandeling weer naar huis. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de PTED-operatie minstens net zo goed is als de standaardoperatie.

Sneller aan het werk
De onderzoekers hebben daarnaast laten zien dat er per PTED-operatie, die evenveel kost als de klassieke operatie, bijna 2.800 euro aan maatschappelijke kosten worden bespaard. De patiënten die met PTED zijn geopereerd, herstellen sneller, krijgen minder pijnstillers en fysiotherapie en kunnen ook weer sneller aan het werk.

Het onderzoek is gepubliceerd in de tijdschriften British Medical Journal en de British Journal of Sports Medicine. De onderzoekers voerden de PTED-studie uit tussen februari 2016 en april 2019 onder 613 mensen met een rughernia.

Basispakket
De PTED wordt door een beperkt aantal chirurgen in Nederland uitgevoerd waaronder neurochirurg dr. Sanjay Harhangi van het Erasmus MC, die het onderzoek leidde. Harhangi: ‘De PTED is lastiger aan te leren en werd daarom niet door de meeste chirurgen als standaardbehandeling uitgevoerd. In het onderzoek keken we daarom ook naar de leercurve van chirurgen.’

PTED is inmiddels opgenomen in het basispakket voor volwassenen met aanhoudende beenklachten door een lagerughernia. De vergoeding geldt voorlopig alleen als de operatie wordt gedaan door chirurgen die succesvol hebben deelgenomen aan het traject van voorwaardelijke toelating. Deze chirurgen werken bij Rijnstate Ziekenhuis (Arnhem), Rijnland Ziekenhuis (Leiderdorp), Park Medisch Centrum (Rotterdam) en St. Elisabeth Ziekenhuis (Tilburg).

Rughernia
Ieder jaar hebben tussen de 60.000 en 75.000 Nederlanders last van pijn in de lage rug met uitstraling in het been. Dit wordt vaak veroorzaakt door een rughernia, een uitstulping van de tussenwervelschijf in de rug. Als die uitstulping op een zenuw drukt, veroorzaakt dat vaak pijn in de rug die uitstraalt in één of beide benen. Meestal gaan de klachten vanzelf over. Bij ongeveer een kwart van de mensen verdwijnen de klachten niet. In het algemeen kan na tien tot twaalf weken worden besloten de hernia operatief te verwijderen.

Harhangi: ‘De huidige standaardoperatie, de open microdiscectomie, betreft nog altijd een klassieke rugoperatie maar deze studie gaat daar wellicht verandering in brengen. Al met al heeft deze studie laten zien dat innovatie in de zorg belangrijk is en dat het niet altijd duurder hoeft te zijn.’


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / David Drexhage
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Binnen één dag van een rughernia af
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 22 feb 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!