Chirurgen die miniscule bloedvaatjes moeten operenen, maken minder fouten als ze eerst oefenen op tere bloemblaadjes.

Neurochirurg in opleiding Victor Volovici van het Erasmus MC geeft komende maand een training in deze techniek aan collega's uit de hele wereld.

Gerbera

Volovici geeft de training al jaren aan artsen en studenten in zijn moederland Roemenië, aangespoord door zijn mentor. "Tijdens mijn opleiding microchirurgie wilde hij ons laten oefenen op een blaadje uit een boom. Die had hij niet voorhanden, maar wel een gerbera. Die scheurde tijdens mijn eerste poging. Ik bleef maar oefenen. Dit moet lukken, dacht ik", aldus Volovici in een interview in het AD.
Betere prestaties

De arts-assistent heeft de hechttechniek inmiddels volledig onder de knie en oefent nu zelfs thuis. "Het is een soort meditatie." Zijn overtuiging: als je een bloemblaadje succesvol kunt opereren, lukt het repareren van de allerkleinste bloedvaatjes in ons lichaam je ook. Onlangs presenteerde Volovici in Zuid-Korea de onderzoeksresultaten waaruit bleek dat oefenen op bloemblaadjes tot betere prestaties leidt.

Ratten

Hersenchirurgen en plastisch chirurgen trainden vanouds hun hechttechniek op latex handschoenen, stevige boombladeren, kippenpootjes en uiteindelijk levende ratten. Volovici ontdekte dat oefening op bloemblaadjes de fijne motoriek verder verbetert. "De bloemblaadjes zijn veel kwetsbaarder dan de bloedvaten die je tijdens een operatie moet hechten." Dat noopt tot de grootste zorgvuldigheid: "Wie te snel overstapt op de ratten, raakt het fijngevoel kwijt”, vertelt hij in het filmpje bij het interview.

Bron: Erasmus MC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 29 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!