Herken de signalen

Hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, moeite met lopen, extreme hitte ervaren tijdens een hardloopwedstrijd. Een hitteberoerte kan het gevolg zijn van deze klachten, waarbij het lichaam tijdens inspanning zó warm wordt dat organen uitvallen, soms zelfs met overlijden tot gevolg. Wetenschappers van het Radboudumc en verschillende sportorganisaties roepen op goed voorbereid aan de start te staan en de signalen tijdig te herkennen, mocht het fout gaan. 

Bekijk hier een you tube filmpje 

Tijdens het hardlopen stijgt de lichaamstemperatuur door de inspanning. Waar de gemiddelde lichaamstemperatuur in rust ongeveer 37°C is, kan deze tijdens inspanning stijgen tot 38 of 39°C. En soms zelfs nog hoger: als de temperatuur boven de 40°C komt, kunnen vitale functies uitvallen. In het ergste geval kan dit leiden tot een hitteberoerte, die mogelijk levensbedreigend is. 

Onderzoekers van het Radboudumc hebben de handen ineengeslagen met de Atletiekunie, le Champion, Stichting Zevenheuvelenloop en het Rode Kruis. Het doel is om zowel atleten als toeschouwers bewuster te maken van de risico’s van een hitteberoerte tijdens grote inspanning, zoals hardloopevenementen als de Dam tot Damloop of de Zevenheuvelenloop. 

Wees voorbereid
Een hitteberoerte komt vaker voor tijdens warm weer, maar het kan ook voorkomen tijdens koelere omstandigheden. En: iedereen kan ermee te maken krijgen, dus ook jonge en goed getrainde atleten. Om een hitteberoerte te voorkomen, kun je je optimaal voorbereiden: 

 • Train in de aanloop naar je wedstrijd in de warmte, zodat je lichaam eraan went.
 • Drink genoeg voorafgaand aan én tijdens de race. Maak gebruik van drankposten langs het parcours. 
 • Pas je gewenste tempo en eindtijd aan als het heel warm wordt, of als je niet fit bent of net ziek bent geweest. 
 • Het is tijdens de wedstrijd vaak warmer dan je denkt. Draag daarom ademende kleding in lichte kleuren.
 • Zoek de schaduw op waar het kan, bijvoorbeeld tijdens de warming-up en doe het rustig aan met de warming-up. 

Herken de signalen
Toch kan het gebeuren dat je lichaamstemperatuur te hoog wordt. Let op de volgende signalen: 

 • Het heel erg warm hebben tijdens de inspanning
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid, minder scherp zien
 • Coördinatieverlies, waardoor je moeite krijgt met lopen of gaat zwalken
 • Misselijkheid

Heb je hier last van? Ga langzamer lopen. Als het niet beter gaat, zoek dan een koele plek op en laat iemand EHBO waarschuwen. Let ook op elkaar. Zie je dat iemand moeite heeft, waarschuw de EHBO en zorg dat er iemand bij de loper blijft. 

Animatie 
Het Radboudumc, de Atletiekunie, het Rode Kruis, Le Champion en Stichting Zevenheuvelenloop hebben een animatie ontwikkeld waarin wordt uitgelegd wat een hitteberoerte is en hoe de kans hierop verkleind kan worden. Coen Bongers, inspanningsfysioloog van het Radboudumc: 'We weten dat er tijdens hardloopevenementen met enige regelmaat mensen uitvallen met hitteproblematiek, soms met zeer ernstige gevolgen. Ons doel is om iedereen bewust te maken van de signalen en voorbereiding om ernstige gezondheidsschade te voorkomen.'


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

 • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
 • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
 • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
 • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
 • Originele titel: Hitteberoerte: wees voorbereid en herken de signalen
 • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
 • Datum: 20 mrt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!