In totaal ontvangen 78 onderzoekers een VIDI-subsidie, waaronder ook verschillende wetenschappers van de Radboud Universiteit

Verschillende onderzoekers van het Radboudumc ontvangen een VIDI-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Zij ontvangen ieder een bedrag van 800.000 euro waarmee zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

De gehonoreerde projecten variëren van breinonderzoek naar het geheugen en de rol van stress bij Parkinsonpatiënten, tot nieuwe behandelmethoden bij kanker. In totaal ontvangen 78 onderzoekers een VIDI-subsidie, waaronder ook verschillende wetenschappers van de Radboud Universiteit.

Rick Helmich – De invloed van stress op de ziekte van Parkinson
Neuroloog Rick Helmich wil begrijpen waarom Parkinsonpatiënten erg gevoelig zijn voor stress, of stress hun ziektebeloop versnelt, en of een interventie dit kan verminderen. Met hersenscans gaat hij onderzoeken wat het effect is van een stressor (corona-pandemie) en een stress-reducerende interventie (mindfulness) op ziektebeloop en hersenfunctie bij de ziekte van Parkinson.

Marloes Henckens – In het geheugen gegrift
Herinneringen aan een traumatische gebeurtenis kunnen iemand levenslang achtervolgen. Binnen het project van neurowetenschapper Marloes Henckens wordt de rol van een afwijkende traumaherinnering in de ontwikkeling van symptomen van posttraumatische stress-stoornis onderzocht door te analyseren hoe het trauma in het brein ligt opgeslagen en welke mechanismen diens opslag beïnvloeden.

Sandra Heskamp – Alfastralers: een nieuwe behandelmethode voor therapie resistente kankercellen
Sandra Heskamp is hoogleraar Nucleaire beeldvorming en therapie in immuno-oncologie. Haar onderzoek richt zich op immunotherapie, dat zeer effectief is bij bepaalde vormen van kanker. Er zijn echter ook heel veel tumoren resistent tegen deze behandeling. Sandra Heskamp ontwikkelt een nieuwe methode om deze resistente kankercellen effectiever te behandelen met behulp van alfastralers. In combinatie met immunotherapie kan dit leiden tot een betere overleving van kankerpatiënten.

Geert Litjens – AI bouwt bruggen voor prostaatkankerpatiënten
De zorg voor prostaatkankerpatiënten kan verbeterd worden door bruggen te bouwen tussen medische disciplines. Geert Litjens gaat kunstmatige intelligentie inzetten om radiologie en pathologie te integreren. Hierdoor kunnen we eindelijk begrijpen hoe het gedrag van de ziekte in de patiënt beïnvloed wordt door hoe het er onder de microscoop uit ziet. Momenteel leidt Geert Litjens, die biomedische beeldanalyse studeerde aan de TU/e en promoveerde op de rol van AI bij MRI-scans en prostaatkanker, samen met Jeroen van der Laak en Francesco Ciompi de Computational Pathology onderzoeksgroep.

Vitoria Piai – Hoe het woordenboek in ons brein werkt
Vitoria Piai, als onderzoeker verbonden aan het Radboudumc en de Radboud Universiteit gaat met haar collega’s bekijken hoe mensen woorden opzoeken in hun hersenen. In hoeverre is dit hetzelfde als het opzoeken van andere informatie, bijvoorbeeld over persoonlijke gebeurtenissen? Ze onderzoeken ook hoe ons brein-woordenboek zich aan kan passen na een beschadiging in de hersenen door een beroerte of een tumor.

Lennart Verhagen – Hersengolven op ultrageluid
Lennart Verhagen, verbonden aan de Radboud Universiteit en het Donders Instituut is gastonderzoeker aan het Radboudumc. Zijn onderzoek richt zich op hersenaandoeningen, waar één op de vier mensen door getroffen wordt. Het is een langgekoesterde droom om de hersenen veilig en met precisie te stimuleren, zonder operatie. Dit kan sinds kort met gebundeld ultrasoon geluid. In dit project pionieren de onderzoekers deze techniek voor een compleet nieuwe en non-invasieve behandeling voor Parkinsonpatiënten.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: VIDI-subsidies voor Radboudumc-onderzoekers
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 14 jul 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!