In 2021 werd 42.000 keer medicinale cannabis verstrekt, tweeduizend verstrekkingen minder dan een jaar eerder (-5,9%)

Het Bureau Medicinale Cannabis (BMC), dat valt onder het ministerie van VWS, is verantwoordelijk voor de productie en levering van medicinale cannabis aan apotheken en wetenschappelijke instellingen. Bedrocan, sinds 2003 leverancier, produceert vijf gedroogde varianten van cannabis (flos) met verschillende verhoudingen van de werkzame stoffen dronabinol (THC) en cannabidiol (CBD). Aldus de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Uit de gedroogde varianten bereiden enkele apotheken sinds 2015 cannabisolie met verschillende concentraties THC en CBD. Olie heeft als voordeel dat het eenvoudig kan worden ingenomen omdat het voor gebruik niet meer bewerkt hoeft te worden.

Gebruik
Medicinale cannabis wordt toegepast bij uiteenlopende indicaties, waaronder verschillende soorten chronische pijn, epilepsie en aandoeningen met spasticiteit. In diverse wetenschappelijke studies wordt onderzoek gedaan naar andere toepassingen van medicinale cannabis.

In 2021 werd 42.000 keer medicinale cannabis verstrekt, tweeduizend verstrekkingen minder dan een jaar eerder (-5,9%). Deze daling wordt vooral veroorzaakt door minder verstrekkingen op basis van een recept van specialisten (-11,6%). Het aantal verstrekkingen op voorschrift van een huisarts daalde nauwelijks (-0,5%).

Van de in totaal 42.000 verstrekkingen in 2021 waren er 23.000 flos, een daling van 8,1% ten opzichte van een jaar eerder. Ondanks deze afname is het aandeel flos voor het tweede jaar op rij groter dan dat van olie met 54% tegenover 46%. Doordat het aantal verstrekkingen olie minder hard daalde (-3,0%), is het verschil wel kleiner geworden.

Ondanks een vermindering van het aantal verstrekkingen, bleef het aantal gebruikers in 2021, met 6700 patiënten, nagenoeg gelijk. Er lijkt een verschuiving plaats te vinden naar een groter aandeel mannelijke gebruikers. In 2021 is hun aandeel toegenomen tot ruim 42%, terwijl dit in 2018 nog ruim 39% was.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Verstrekkingen medicinale cannabis opnieuw minder
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 24 mrt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!