Aanleiding daarvoor is de sterke toename van het aantal meningokokkeninfecties

Openbare apotheken verstrekten in september 2018 ongeveer 20.000 keer het meningokokken-vaccin (ACWY). In dezelfde maand van 2017 waren dat er ongeveer vijftig. Aanleiding daarvoor is de sterke toename van het aantal meningokokkeninfecties en van het aantal mensen dat daaraan overleed. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Meningokokkenziekte is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de meningokokbacterie, die normaliter geen ziekteverschijnselen veroorzaakt. Pas als de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel terechtkomt, kan dat bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking veroorzaken.

Van de verschillende typen meningokokken veroorzaakt type B volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ongeveer tachtig ziektegevallen per jaar. In de jaren 1990 tot 2000 waren dat er jaarlijks zo’n vijfhonderd. De types C en Y veroorzaken ieder ongeveer tien tot twintig ziektegevallen per jaar. De afgelopen jaren stierven jaarlijks minder dan tien patiënten aan ziekten door deze drie types samen.

Type W was tot 2015 verantwoordelijk voor een enkel ziektegeval, maar dat aantal neemt sinds de tweede helft van dat jaar sterk toe. Zo veroorzaakte type W in de eerste tien maanden van dit jaar 93 ziektegevallen, waarvan negentien met overlijden tot gevolg.
Meningokokkenziekte openbaart zich vooral bij jonge kinderen van 1 tot 4 jaar, bij jongeren tussen 15 en 20 jaar en bij volwassenen ouder dan 60 jaar. De kans op overlijden is het grootst bij de groep tieners.

Vaccinatie
Vaccinatie op grotere schaal kan het aantal ziektegevallen verlagen. Zo daalde het aantal gevallen van meningokokkenziekte type C nadat in 2002 het vaccin daartegen was opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen. De vaccins tegen typen A, W en Y zijn dit jaar daaraan toegevoegd.

Los daarvan ontving in oktober van dit jaar iedereen die geboren is tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004 een uitnodiging voor een kosteloze vaccinatie tegen meningokokken A, C, W en Y. Volgend jaar worden meer tieners uitgenodigd, zodat eind 2019 iedereen die dan 14 tot en met 18 jaar oud is, zich heeft kunnen laten vaccineren.

Voor eigen rekening
Voor persoonlijk bescherming is het vaccin tegen meningokokken A, C, W en Y op basis van een recept van een (huis)arts en voor eigen rekening bij de apotheek verkrijgbaar. Ook bieden sommige GGD-vaccinatiecentra vaccinatie op eigen kosten aan. Tot en met het voorjaar van 2018 verstrekten apotheken het vaccin nauwelijks, daarna nam dat sterk toe. Tot en met november ging het in totaal om ruim 48.000 verstrekkingen met een duidelijke piek in september. Er zijn daarbij sterk regionale verschillen. De apotheken in Noord-Holland verstrekten het vaccin gemiddeld 51 keer en in Zeeland was dat negen keer. Ook tussen apotheken varieerden de aantallen sterk. Het maximum voor één apotheek bedroeg bijna zeshonderd verstrekkingen.

Ruim 85% van alle verstrekkingen via apotheken was bedoeld voor personen van 20 jaar en jonger. Ongeveer een derde daarvan behoort tot de groep die voor eind 2019 ook een vaccinatie-uitnodiging ontvangt.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Piek in apotheekverstrekkingen van meningokokkenvaccins
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 20 dec 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!