In verband met deze smogwaarschuwing, als gevolg van de paasvuren, geeft het RIVM voor heel Nederland ook een stookalert af

Het RIVM verwacht vanaf zaterdag 16 april 2022 in heel Nederland kans op smog door fijnstof. Naar verwachting is de luchtkwaliteit hierdoor “onvoldoende” tot “slecht”. Dit komt door de paasvuren in Duitsland en in het oosten van Nederland en door het rustige voorjaarsweer met oostelijke wind. Mensen die hinder ondervinden, wordt aangeraden om zware lichamelijke inspanning te vermijden. De smogwaarschuwing geldt tot en met eerste paasdag.

In Duitsland worden paasvuren traditiegetrouw op donderdag en vrijdag aangestoken. Hierdoor kunnen de fijnstofconcentraties al voor het Paasweekend stijgen. Op zaterdagavond worden er in Nederland paasvuren aangestoken. Rook, stof en geur kunnen hinder veroorzaken. De verwachting is dat in grote delen van Nederland de fijnstof concentraties verhoogd zijn en hinder ervaren kan worden. De mate waarin hinder ervaren wordt, hangt onder meer af van de windrichting, windsnelheid en de afstand tot de paasvuren.

Stookalert
In verband met deze smogwaarschuwing, als gevolg van de paasvuren, geeft het RIVM voor heel Nederland ook een stookalert af. Bij een stookalert wordt geadviseerd om geen hout te stoken in kachels of open haarden, omdat dit leidt tot (nog) hogere fijnstof concentraties. Komend weekeinde ontstaat een bijzondere situatie waarbij aan de ene kant paasvuren worden aangestoken en aan de andere kant burgers wordt geadviseerd om geen haardvuren aan te steken. Dit komt voort uit de criteria waarop het afgeven van een stookalert is gebaseerd. Door een stookalert af te geven wordt beoogd de luchtkwaliteit niet nog verder te verslechteren. Dit stookalert geldt voor zaterdag 16 en zondag 17 april.

Fijnstof
Een verhoogde concentratie fijnstof in de lucht kan, samen met andere luchtverontreiniging, leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en COPDchronic obstructive pulmonary disease en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid. Vooral mensen met longaandoeningen, zoals astma en COPD, en (oudere) mensen met hart- en vaatziekten kunnen last ondervinden.

Check de luchtkwaliteit
Op Luchtmeetnet.nl is de luchtkwaliteit in Nederland te zien. Hier op zijn meetgegevens verzameld van verschillende overheidsinstanties. De website is een initiatief van het RIVM, GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst Amsterdam, DCMRMilieudienst Rijnmond Milieudienst Rijnmond Milieudienst Rijnmond, provincie Limburg, Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant en Omgevingsdienst Regio Arnhem.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Smog en stookalert door paasvuren
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 15 apr 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!