In het seizoen 2021/ 2022 ontving Lareb 1.519 meldingen na alleen de griepvaccinatie

Bijwerkingencentrum Lareb ontving dit seizoen 2.477 meldingen van vermoede bijwerkingen na de griep- en/of pneumokokkenvaccinatie. Er werden dit jaar bijna 4 miljoen vaccinaties toegediend. Het type bijwerkingen na de griep- en/of pneumokokkenvaccinatie is dit seizoen vergelijkbaar met dat van vorige jaren. Er zijn geen nieuwe, verontrustende bijwerkingen gevonden. 

Meldingen
In het seizoen 2021/ 2022 ontving Lareb 1.519 meldingen na alleen de griepvaccinatie. Daarnaast werden 592 meldingen na de pneumokokkenvaccinatie en 366 meldingen na gelijktijdige toediening van het griep- en pneumokokkenvaccin gedaan. In totaal werden 13.130 vermoede bijwerkingen gemeld. Dit zijn gemiddeld vijf bijwerkingen per melding.

De meest gemelde klachten waren: ontstekingsreacties op de prikplaats, hoofdpijn, niet lekker voelen en spierpijn. Bij 75% van de meldingen ging het om bijwerkingen bij een vrouw. Binnen de groep die beide vaccinaties heeft gehad, werden injectieplaatsreacties voornamelijk gemeld aan de kant waar de pneumokokkenvaccinatie is gegeven.

Vragenlijstonderzoek
Ook namen 297 gevaccineerde personen deel aan het vragenlijstonderzoek van Lareb. De deelnemers rapporteerden 655 mogelijke bijwerkingen na de griep- en pneumokokkenvaccinaties. Net als in de meldingen werden in alle vaccinatiegroepen injectieplaatsreacties en hoofdpijn het meest ervaren. Bij de personen die beide vaccinaties hebben gehad, werden injectieplaatsreacties vooral ervaren aan de kant van de pneumokokkenvaccinatie.

Geen bijzondere, nieuwe of verontrustende bijwerkingen
In de meldingen die Lareb in het griep- en pneumokokkenseizoen van 2021/2022 heeft ontvangen en in het vragenlijstonderzoek, zijn geen bijzondere, nieuwe of verontrustende bijwerkingen naar voren gekomen in het kader van de vaccinveiligheid.

Bekijk hier het jaarrapport met meldingen van bijwerkingen na de griep- en pneumokokkenvaccinatie.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meldingen van bijwerkingen griep- en pneumokokkenvaccinatie 2021/2022
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 28 jul 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!