45 meldingen van bijwerkingen en wisselwerkingen met Sint Janskruid bij lareb

Bijwerkingencentrum Lareb heeft in totaal 45 meldingen van bijwerkingen en wisselwerkingen met Sint Janskruid ontvangen. De wisselwerking met de pil bleek vooral uit meldingen van doorbraakbloedingen. Ernstig zijn met name de meldingen waarbij er wisselwerking is met antipsychotica en antidepressiva. Het betreft meldingen van gedragsstoornis, depressie, agitatie, onrust, angststoornis en zelfs psychose. De bijwerkingen betroffen veelal de bekende bijwerkingen zoals duizeligheid, diarree en huidreacties.

Sint Janskruid
Sint-janskruid is een kruidenmiddel. Andere benamingen zijn hypericum of St John's wort. Sint-janskruid wordt gebruikt om de stemming te verbeteren bij mensen met lichte tot matige depressieve klachten. Sommige medicijnen met sint-janskruid zijn bij de overheid geregistreerd als officieel geneesmiddel. Deze zijn sinds 2008 in de handel en zijn alleen in de apotheek verkrijgbaar zonder recept. Andere middelen met sint-janskruid zijn kruidenmiddelen die vrij verkrijgbaar zijn.

Wisselwerkingen
Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen zoals de pil, kankermedicatie, antistollingsmiddelen, hartmedicatie, middelen tegen epilepsie, antipsychotica en antidepressiva. Dat deze wisselwerkingen kunnen optreden is al langer bekend. De meldingen bij Lareb geven aan dat de bijwerkingen en wisselwerkingen in de praktijk zich daadwerkelijk voor doen en ook ernstig kunnen zijn. Veel consumenten denken echter dat kruidenproducten veilig zijn omdat het ‘natuurproducten’ zijn.  Maar ook kruidenproducten zoals Sint Janskruid kunnen bijwerkingen en wisselwerkingen met andere geneesmiddelen hebben.

Waarschuwingstekst
Op 22 januari 2018 werd er in een uitzending van het programma Radar over Sint-Janskruid aandacht geschonken aan mogelijke risico’s bij het gebruik van deze producten. In een reactie zei minister voor Medische Zorg en Sport, Bruno Bruins, dat hij een waarschuwingstekst op alle producten met Sint Janskruid verplicht wil stellen. Hiervoor moet het Warenwetbesluit kruidenpreparaten worden aangepast. Hij hoopt dit voor het eind van het jaar gerealiseerd te hebben.

Meer informatie:


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Gebruik Sint Janskruid niet in combinatie met andere geneesmiddelen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 23 jan 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!