In 2021 was het aantal geboortes hoger dan in voorgaande jaren

Het aantal zwangerschapsafbrekingen in Nederland is in 2021 verder afgenomen. In 2021 werden in totaal 31.049 zwangerschapsafbrekingen uitgevoerd, 315 minder dan in 2020. Dat blijkt uit de factsheet Wet afbreking zwangerschap 2021 van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. In deze factsheet staan de cijfers over de zwangerschapsafbrekingen in 2021.

Het aantal zwangerschapsafbrekingen bij buitenlandse vrouwen is weer iets toegenomen in 2021, na een sterke daling in 2020. Het is aannemelijk dat de coronacrisis en de bijbehorende reisbeperkingen van invloed zijn geweest op onder meer het aantal zwangerschapsafbrekingen bij vrouwen zonder Nederlandse zorgverzekering. Het zijn er met 2954 in 2021 nog steeds minder dan voor de coronacrisis.

De daling van het aantal zwangerschapsafbrekingen bij tieners stagneert opnieuw. Bij tieners onder 15 jaar is een opvallende toename te zien.  Van 70 in 2019, naar 58 in 2020 en 101 in 2021.

In 2021 was het aantal geboortes hoger dan in voorgaande jaren. Tegelijkertijd nam het aantal zwangerschapsafbrekingen in hetzelfde jaar af. Daardoor daalde de abortusratio van 169 in 2020 naar 157 in 2021. De abortusratio is het aantal zwangerschapsafbrekingen per 1000 levend geboren kinderen in het betreffende jaar.

Cijfers over abortussen van de afgelopen 5 jaar staan op de pagina Rapportage wet afbreking zwangerschap. Deze bestaat uit 2 delen: De factsheet met een samenvatting van de cijfers over 2021 en een bijlage met álle cijfers van 2021 en de bijbehorende definities


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Minder abortussen in 2021
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 27 sep 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!