Van alle abortussen vond 65% plaats in de eerste acht weken van de zwangerschap

Het aantal zwangerschapsafbrekingen in Nederland is in 2022 gestegen ten opzichte van 2021, met ruim 4.500 naar ruim 35.000 abortussen. Dat blijkt uit de jaarrapportage ’Wet afbreking zwangerschap 2022’ van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De ziekenhuizen en abortusklinieken zijn verplicht deze cijfers aan te leveren aan de inspectie. 

Het aantal zwangerschapsafbrekingen steeg bij alle leeftijdscategorieën met vrijwel met hetzelfde percentage, ook bij de buitenlandse vrouwen was een zelfde toename te zien.

Cijfers
Van alle abortussen vond 65% plaats in de eerste acht weken van de zwangerschap. Het merendeel van alle afbrekingen (23%) vond plaats bij vrouwen tussen de 30 en 35 jaar. Ook de stijging van het aantal abortussen bij tienerzwangerschappen is in lijn met de totale stijging. In 2022 waren er zo’n 2700 zwangerschapsafbrekingen bij tieners tot 20 jaar, in zo’n 80 gevallen was dit bij meisjes jonger dan 15 jaar. In deze laatste groep meisjes is wel sprake van een daling, in 2021 werden er nog zo’n 100 abortussen bij meisjes onder de 15 gemeld.
 
In de wet is bepaald dat de data die IGJ over dit onderwerp ontvangt, zich niet leent voor het leggen van een verband tussen de cijfers. Hiermee wordt voorkomen dat te herleiden is dat een vrouw in een bepaalde kliniek een abortus heeft gehad. De IGJ kan daarom geen verklaring geven voor toe- of afnames van de cijfers op de verschillende onderdelen.

Cijfers over abortussen van de afgelopen 5 jaar staan op de pagina Rapportage Wet afbreking zwangerschap

Bron: IGJ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meer afbrekingen van zwangerschappen in 2022
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 12 okt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!