HPV(humaan papillomavirus) kan zowel bij mannen als vrouwen tot kanker leiden

Zaterdag 4 maart is het HPV(humaan papillomavirus) Awareness Day. Het moment om stil te staan bij het Humaan papillomavirus (HPV) en de 6 soorten kanker die het kan veroorzaken. Zowel bij mannen als bij vrouwen. Gelukkig beschermt de HPV-vaccinatie hier goed tegen. Op het advies van de Gezondheidsraad vindt er daarom in 2023 een eenmalige inhaalcampagne plaats voor jongeren tussen 18 tot 27 jaar. Ze kunnen zich dit jaar gratis laten vaccineren, ruim 160.000 van hen maakten al een afspraak. Voor de overige 1,15 miljoen is enige haast geboden. Er moet namelijk minimaal 5 maanden tussen de 2 prikken zitten. Brief kwijt, vergeten of nog niet aan gedacht? Op HPV Awareness Day openen 45 GGD-priklocaties de deuren om zonder afspraak de HPV-vaccinatie te halen.

Kanker door een virus
HPV(humaan papillomavirus) kan zowel bij mannen als vrouwen tot kanker leiden. Het virus is bijzonder besmettelijk, 80% van de mensen loopt het op. Meestal verdwijnt het binnen twee jaar weer uit het lichaam, maar bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dit niet. Dan kan HPV cellen aantasten die vervolgens kanker kunnen ontwikkelen. Bij mannen is dat penis-, anus- of mond- en keelholtekanker. Bij vrouwen gaat het om baarmoederhalskanker, kanker aan de vagina, de schaamlippen of in de mond- en keelholte. Jaarlijks overlijden in Nederland ruim 400 mannen en vrouwen door HPV-kanker. Voor alle vragen over HPV en de vaccinatie organiseert het RIVM op 3 maart een online chat via het RIVM-kanaal op Instagram

Alleen in 2023 gratis prikken inhalen
Vanuit het Rijksvaccinatieprogramma krijgen meisjes en jongens in het jaar dat ze tien worden een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie. Jongens krijgen pas sinds vorig jaar de kans zich tegen HPV te beschermen, daarom vindt de eenmalige inhaalcampagne plaats. Alle jongens, jonge mannen en ongevaccineerde meisjes en jonge vrouwen tussen de 12 en 27 jaar hebben vorig jaar of dit jaar een uitnodiging voor vaccinatie ontvangen. Tieners tot achttien jaar krijgen een brief met afspraak van de jeugdgezondheidszorg. Jongeren tussen de 18 en 27 kunnen terecht bij de GGD(Gemeentelijke Gezondheidsdienst), op 4 maart dus zonder afspraak. De inhaalcampagne eindigt in december van dit jaar. Daarna zijn de prikken voor jongeren tussen de 18 en 27 voor eigen rekening, zo’n €350 tot €400 in totaal. 

Over de HPV-vaccinatie
De eenmalige uitbreiding van de HPV-vaccinatie volgt een advies van de Gezondheidsraad en is in lijn met de doelstelling van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO(World Health Organization )). De WHO wil een vaccinatiegraad van 90% onder meisjes realiseren om baarmoederhalskanker de wereld uit te helpen – op dit moment is gemiddeld 65% van de meisjes gevaccineerd. Jongeren die zich tegen HPV willen beschermen, kunnen via www.hpvafspraak.nl zelf een afspraak plannen bij de GGD. De HPV-vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma dat wordt gecoördineerd door het RIVM. Zie voor meer informatie ook www.hpvkeuzehulp.nl

Bron: RIVM


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 02 mrt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!