Erasmus MC onderstreept belang HPV vaccinatie-advies Gezondheidsraad

Advies Gezondheidsraad: vaccineer jongens en meisjes met het HPV-vaccin tegen kanker. Taskforce Erasmus MC onderstreept het advies.

In het vandaag verschenen rapport van de Gezondheidsraad wordt geadviseerd, jongens en meisjes met het HPV-vaccin tegen kanker te vaccineren. De raad adviseert er al op jongere leeftijd mee te beginnen (bij 9 jaar in plaats van bij 12 jaar) en het aan te bieden tot de leeftijd van 26 jaar. Het HPV (humaan papillomavirus) vaccin helpt het voorkomen van baarmoederhalskanker en vormen van hoofdhals-, penis-, schaamlip- en anuskanker. Vaccinatie van zowel jongens als meisjes is noodzakelijk om de overdracht van het virus terug te dringen en uiteindelijk deze vormen van kanker te voorkomen.

Oncologisch gynaecoloog dr. Heleen van Beekhuizen en patholoog prof.dr. Folkert van Kemenade van het Erasmus MC zijn  blij met het advies. Van Beekhuizen: Het is geweldig dat wij in Nederland en in de wereld in staat zijn om HPV-gerelateerde kanker in de toekomst te elimineren. Voor baarmoederhalskanker kan vaccinatie met screenen de ziekte binnen 20 jaar onder de 100 gevallen per jaar krijgen. Nu zijn er nog 800 gevallen per jaar in Nederland.”

Van Beekhuizen en Van Kemenade hebben een taskforce opgericht om in Nederland baarmoederhalskanker te voorkomen. Van Kemenade: “In Australië is aangetoond dat vaccinatie werkt: door middel van een heel actieve vaccinatie en screening is baarmoederhalskanker een zeldzame ziekte geworden. Ook in andere landen worden jongens en meisjes al gevaccineerd.”
 
Lees het advies van de Gezondheidsraad


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Erasmus MC onderstreept belang HPV vaccinatie-advies Gezondheidsraad
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 19 jun 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!