De deelname aan de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker (HPV) is voor het tweede jaar op rij afgenomen, van 53,4 naar 45,5 procent.

De vaccinatiegraad voor vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma is met ongeveer 1 procent opnieuw licht gedaald. Dat staat in het rapport Vaccinatiegraad en jaarverslag Rijksvaccinatieprogramma Nederland 2017. Opvallend is dat de deelname aan de HPV-vaccinatie met 8 procent aanzienlijk is afgenomen.

Grotere kans op uitbraken
De dalende vaccinatiegraad vergroot de kans dat in de toekomst ziekten zoals mazelen uitbreken. Daarnaast is het voor het toenemende aantal ongevaccineerden een gemiste kans op individuele bescherming tegen ernstige infectieziekten. Internationaal gezien is de vaccinatiegraad in Nederland nog steeds hoog. Dit geldt ook voor het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. De gemiddelde percentages in Nederland liggen voor de meeste vaccinaties boven de 90 procent. Ook lijkt het erop dat – op basis van voorlopige vaccinatiegraadcijfers – de vaccinatiegraad voor kinderen geboren vanaf 2016 niet verder daalt.

Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker
De deelname aan de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker (HPV) is voor het tweede jaar op rij afgenomen, van 53,4 naar 45,5 procent. Daardoor worden per geboortejaar tientallen gevallen van baarmoederhalskanker minder voorkómen, zo blijkt uit berekeningen van het RIVM. Belangrijkste reden om niet tegen baarmoederhalskanker te vaccineren of daarover te twijfelen, blijken zorgen over mogelijke bijwerkingen van het HPV-vaccin, zoals chronische vermoeidheid. Deze zorgen worden echter niet gestaafd door onderzoek: uit alle gegevens die verzameld zijn sinds het vaccin verkrijgbaar is, blijkt dat het vaccin veilig is. De Gezondheidsraad zal – naast een update van het eerdere advies over HPV-vaccinatie van meisjes - advies over het nut van vaccinatie van jongens uitbrengen.

Ontwikkelingen nauw volgen
In de afgelopen jaren is de vaccinatiegraad voor de meeste vaccinaties nu in totaal met ongeveer 2 tot 3 procent gedaald, voor de HPV-vaccinatie zelfs 15 procent. In alle GGD-regio’s wordt een daling gezien en dit lijkt daarmee een landelijke trend. Het is belangrijk deze ontwikkelingen nauw te blijven volgen. Ook in landen om ons heen zijn er zorgen over een dalende vaccinatiegraad en toename van vaccinatietwijfel. Naar aanleiding hiervan staat ook in Europees verband vaccineren op de agenda.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Vaccinatiegraad daalt opnieuw licht, voor HPV aanzienlijk
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 25 jun 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!