Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week

In februari overleden ongeveer 14 duizend mensen, dit zijn er zo’n 100 meer dan verwacht. In alle weken van februari was er geen oversterfte. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

De sterftecijfers van februari gaan over vier weken, week 5 tot en met week 8 (30 januari tot en met 26 februari 2023). In de eerste week van februari lag het aantal overledenen net boven de verwachte sterfte, maar binnen het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er geen sprake was van oversterfte. In de laatste drie weken van februari schommelde de sterfte rond de verwachting. In januari was er in de eerste twee weken sprake van oversterfte. Die maand overleden wekelijks gemiddeld 350 mensen meer dan verwacht, in februari is de wekelijkse sterfte vrijwel zoals verwacht.

Zowel sterfte bij Wlz-zorggebruikers als overige bevolking rond verwacht
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz), zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen, was in februari 50 meer dan verwacht. In alle weken van februari schommelde de sterfte rond de verwachting en was er geen oversterfte.

De sterfte onder de overige bevolking was in februari ongeveer 50 hoger dan de verwachte sterfte. Ook hier schommelde de sterfte in februari rond de verwachting.

Sterfte voor 80-plussers onder verwacht, voor 80-minners net boven verwacht
In februari overleden ruim 200 minder 80-plussers dan verwacht voor die maand. In alle weken was de sterfte lager dan verwacht.

Onder 65- tot 80-jarigen overleden in februari naar schatting 200 mensen meer dan verwacht. Alleen in de eerste van de vier weken was er net oversterfte.

Voor mensen jonger dan 65 jaar was de sterfte in februari ongeveer 100 meer dan de verwachte sterfte voor die maand. Ook in deze leeftijdsgroep was er alleen in de eerste week van februari net sprake van oversterfte.

Bron: CBS

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2023-03-03


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com