Uit onderzoek is bekend dat de sterfte stijgt bij hogere temperaturen

In het tweede kwartaal van 2023 overleden ruim 39 duizend mensen. Dit zijn er 1,9 duizend (5 procent) meer dan verwacht. In drie weken van juni was er oversterfte, onder Wlz-zorggebruikers en ouderen. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

De cijfers van het tweede kwartaal van 2023 gaan over dertien weken: week 14 tot en met week 26 (3 april tot en met 2 juli). In deze periode lag het aantal overledenen per week gemiddeld bijna 150 boven de verwachte sterfte. In drie weken van juni (week 23 tot en met 25) lag het aantal ook buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er sprake was van oversterfte. Die viel samen met een hogere temperatuur dan gemiddeld.

In het eerste kwartaal overleden wekelijks gemiddeld 225 meer mensen dan verwacht, en was er in de eerste twee weken oversterfte.

Oversterfte in juni alleen onder Wlz-zorggebruikers
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz), zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen, was in het tweede kwartaal ongeveer 1 350 (10 procent) hoger dan verwacht. In juni was er in week 23 tot en met 25 oversterfte.

In de overige bevolking was de sterfte in het tweede kwartaal ruim 500 (2 procent) hoger. Bij deze groep lag de sterfte iedere week rond of net boven de verwachting, maar was er geen oversterfte.

Sterfte onder 65-plussers hoger dan verwacht
In het tweede kwartaal overleden bijna 900 (4 procent) meer 80-plussers dan verwacht voor die periode. In bijna alle weken was de sterfte hoger dan verwacht. In week 23 tot en met 25 was er sprake van oversterfte.

Onder 65- tot 80-jarigen overleden in het tweede kwartaal ongeveer 800 (7 procent) mensen meer dan verwacht. In de helft van de weken in deze periode was er net sprake van oversterfte.

Bij mensen jonger dan 65 jaar was de sterfte in het tweede kwartaal ongeveer 200 (4 procent) meer dan de verwachte sterfte voor die periode. In deze leeftijdsgroep was er in week 14, 16 en 24 net oversterfte, maar in zes weken lag de sterfte net onder verwacht.

Warmste juni sinds 1901
Met ruim 3 graden warmer dan normaal was juni 2023 de warmste juni sinds het begin van de metingen in 1901. Uit onderzoek is bekend dat de sterfte stijgt bij hogere temperaturen. Begin april was er nog een griepepidemie in Nederland (RIVM).

Er komt nog steeds COVID-19 voor in Nederland. Het aantal virusdeeltjes in rioolwater is afgenomen in het tweede kwartaal van 2023. Volgens de Doodsoorzakenstatistiek van het CBS overleden in februari (de laatst bekende cijfers) 319 mensen aan COVID-19.

Bron: CBS


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: CBS
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CBS
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Oversterfte in juni
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 14 jul 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!