De Stookwijzer kijkt naar de actuele luchtkwaliteit en de windsnelheid

Met ingang van 2 oktober 2023 staat de Stookwijzer op de website van de Atlas Leefomgeving: atlasleefomgeving.nl/stookwijzer. De Atlas Leefomgeving geeft burgers brede informatie over hun leefomgeving. Deze informatie wordt op de kaart van Nederland weergegeven.  

Wat doet de Stookwijzer 
De Stookwijzer kijkt naar de actuele luchtkwaliteit en de windsnelheid. Op basis van een postcode kan de bezoeker zien of het stoken van hout wordt afgeraden. Ook is het mogelijk om een melding te doen van overlast door houtstook.  

Wat zijn de veranderingen 
Inhoudelijk is er niets veranderd. Wel is het op de Atlas Leefomgeving mogelijk de situatie in heel Nederland op een kaart te zien. Ook geeft de Atlas Leefomgeving een verwachting voor de komende uren. Daarnaast is de vormgeving aangepast en voldoet de Stookwijzer aan de huidige ICT(Informatie- en communicatietechnologie )-eisen. Bijvoorbeeld digitale toegankelijkheid voor alle bezoekers. Bezoekers van stookwijzer.nu worden automatisch doorgestuurd naar atlasleefomgeving.nl/stookwijzer

Relatie Stookwijzer en stookalert 
Naast de Stookwijzer, bestaat ook het stookalert. De Stookwijzer geeft de bezoeker een melding op postcodeniveau en de verwachte luchtkwaliteit voor de komende uren. Met het stookalert geeft het RIVM per provincie aan houtstokers het advies om tijdelijk niet te stoken.  

Een stookalert wordt afgegeven wanneer houtrook zich door de  weersomstandigheden slecht kan verspreiden, of wanneer de luchtkwaliteit slecht is door fijnstof. De Stookwijzer geeft aan voor welke provincie(s) een stookalert van kracht is. Geldt er een stookalert, dan geeft de Stookwijzer voor de hele provincie de waarschuwing ‘code rood’. Andersom kan het voorkomen dat de Stookwijzer lokaal de waarschuwing ‘code rood’ geeft, maar er geen stookalert voor de hele provincie geldt. Meer informatie over het verschil tussen de Stookwijzer en het stookalert staat op de website van het IPLO   

Atlas Leefomgeving 
Het RIVM beheert de website van de Atlas Leefomgeving. Deze online atlas geeft op lokaal niveau informatie over de kwaliteit van de leefomgeving, waaronder de luchtkwaliteit. De Stookwijzer sluit hier goed op aan.   

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat draagt het beheer van de Stookwijzer over aan het RIVM. 

Bron: RIVM


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Stookwijzer verhuist naar atlasleefomgeving.nl/stookwijzer
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 02 okt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!