RIVM levert hiervoor elk uur een gedetailleerde luchtkwaliteitskaart van Nederland.

Het RIVM stelt de gegevens over de luchtkwaliteit beschikbaar voor de campagne ‘Gezonde Lucht’ van het Longfonds. In de campagne kunnen burgers de luchtkwaliteit in hun directe omgeving te weten komen. RIVM levert hiervoor elk uur een gedetailleerde luchtkwaliteitskaart van Nederland.

“Wij willen graag dat de gegevens die wij met onze partners verzamelen zo breed mogelijk beschikbaar zijn voor burgers en organisaties. En dat Nederlanders steeds beter en makkelijker te weten kunnen komen hoe schoon de lucht is die zij inademen” zegt Kees van Luijk, hoofd Milieukwaliteit RIVM.

“Vooral in steden zijn inwoners vaak bezorgd over de lucht in hun omgeving. RIVM begrijpt die zorgen. Ook al voldoet de lucht op de meeste plaatsen in Nederland aan de Europese luchtkwaliteitsnormen, blootstelling aan luchtverontreiniging heeft nog steeds een aanzienlijk effect op de volksgezondheid. Het is dus goed als mensen zelf kunnen zien hoe het met de luchtkwaliteit in hun directe omgeving gesteld is.”

In de kaart staat de luchtkwaliteit van elk vakje van 125 bij 125 meter in Nederland. De kaart is gebaseerd op berekeningen en op de metingen van rond de honderd meetstations verspreid over heel Nederland. RIVM werkt hierbij samen met de meetnetten van de DCMR, de GGD Amsterdam, de provincie Limburg en de omgevingsdiensten van Brabant en Arnhem.

In een kort filmpje laat het RIVM zien hoe de getallen en kaarten uit de campagne tot stand komen. Actuele metingen en de luchtkwaliteitsverwachting van RIVM en partners kunt u vinden op de website Luchtmeetnet.nl en in de app “Mijn luchtkwaliteit”. De gedetailleerde kaart die gebruikt wordt in de campagne vindt u daar ook, op de website onder het menu “kaart” en in de app onder de weergave “berekend”. Een versie van de kaart met aangepaste kleurenschalen is te zien op samenmeten.rivm.nl/uurkaart.

Burgers meten zelf ook
Het RIVM deelt niet alleen data met iedereen die ervan gebruik wil maken, het werkt ook andersom: steeds meer Nederlanders delen de resultaten van eigen luchtmetingen met het RIVM. Burgers gaan vaker zelf hun omgeving monitoren en oplossingen bedenken. Het RIVM ondersteunt nieuwe luchtmeetinitiatieven met het kennisportaal Samen meten aan luchtkwaliteit.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: RIVM levert kennisbasis luchtkwaliteit voor campagne Longfonds
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 27 feb 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!