Zowel bij de eerste verstrekking als vervolgverstrekking was de huisarts in ruim 80% van de gevallen de voorschrijver

Openbare apotheken verstrekten in het tweede kwartaal van 2023 aan bijna 14.000 mensen een middel voor afslanken, een toename van 78% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Bijna vier op de tien personen ontvingen dit voor de eerste keer. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek kampte in 2022 bijna de helft van de Nederlanders (44%) van 4 jaar en ouder met overgewicht. 31% heeft matig overgewicht (BMI 25-30) en 13% heeft ernstig overgewicht ook wel obesitas genoemd, (BMI >30). De multidisciplinaire richtlijn Obesitas en overgewicht bij volwassenen (juli 2023) adviseert een combinatie van gezonde voeding, verhogen van de lichaamsactiviteit en eventueel psychologische begeleiding. Gewichtsverlagende medicatie kan worden overwogen bij mensen met obesitas met een vergrote buikomvang en/of comorbiditeit, in combinatie met een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI).

Vergoeding
Voor obesitas is een aantal geneesmiddelen geregistreerd. Orlistat is al een aantal jaren op de markt en wordt niet vergoed vanuit het basispakket. Sinds 2022 worden drie andere vermageringsmiddelen wel vergoed onder voorwaarden: Saxenda (liraglutide, 1 april), Mysimba (naltrexon/bupropion, 1 augustus) en Imcivree (setmelanotide, 1 september). Wegovy (semaglutide) is geregistreerd en de vergoedingsaanvraag loopt momenteel.
Sinds de vergoeding van deze middelen in 2022, nemen de geneesmiddelkosten (exclusief apotheekvergoeding) voor deze middelen enorm toe. Waar de kosten in 2021 nog totaal € 1,2 miljoen waren, kwamen ze in 2022 uit op totaal € 12 miljoen. In het eerste halfjaar van 2023 zijn de kosten al opgelopen tot bijna € 10,5 miljoen. Nagenoeg alle kosten komen voor rekening van de zorgverzekeraar.

Eerste uitgifte
Openbare apotheken verstrekten in het tweede kwartaal van 2023 aan bijna 14.000 mensen een afslankmiddel, een stijging van 78% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Van deze gebruikers ontving 39% het voor de eerste keer. De middelen werden vooral voorgeschreven door de huisarts. Zowel bij de eerste verstrekking als vervolgverstrekking was de huisarts in ruim 80% van de gevallen de voorschrijver.

Bron: SFK


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Kosten afslankmiddelen nemen in rap tempo toe
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 08 okt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!