Een parallel-geïmporteerd geneesmiddel wordt meestal door dezelfde fabrikant gemaakt 

De kosten van parallel-geïmporteerde geneesmiddelen zijn in 2021 gedaald met 18,4% tot € 315 miljoen. Het aandeel van deze groep in de totale kosten daalde naar 9,4%. Insuline aspart is, door preferentiebeleid, de grootste daler binnen deze groep. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Een parallel-geïmporteerd geneesmiddel wordt meestal door dezelfde fabrikant gemaakt als het Nederlandse spécialité, maar in een ander Europees land in de handel gebracht met een lagere prijs. De kosten van parallelimport namen in 2021 af met 18,4% tot een totaal van € 315 miljoen. Een behandeling met een parallel-geïmporteerd middel kostte vorig jaar gemiddeld € 54,08 per maand, 3,3% minder dan in 2020. Dit komt vooral door een verandering van de samenstelling van de groep parallel-geïmporteerde middelen.

Dalers
De totale kosten van parallel-geïmporteerde middelen namen in 2021 af met € 71 miljoen tot € 315 miljoen. Acht middelen waren goed voor 64% van deze daling. De meeste hiervan zijn vervangen door generieken en spécialités. De grootste daling binnen de parallelimport – € 9,2 miljoen – komt voor rekening van insuline aspart. Diverse verzekeraars wezen generieke varianten in 2021 als preferent aan. Bij bloedglucoseverlager liraglutide daalde de waarde van parallelimport met € 6,7 miljoen. Hier leverden apothekers weer vaker het Nederlandse spécialité af. Dat gold ook voor twee combinatiepreparaten met ivacaftor, middelen tegen taaislijmziekte, waar parallelimport helemaal verdween.

Spécialités waren in 2021 goed voor 62,7% van de geneesmiddelkosten, terwijl slechts 18,2% van alle receptplichtige verstrekkingen binnen het basispakket op hun conto komt. Generieke middelen, vrijwel altijd goedkoper dan spécialités, waren in 2021 goed voor 24,5% van de geneesmiddelkosten en 78,6% van de verstrekkingen. Een behandeling met een generiek middel kostte gemiddeld € 3,74 per maand, 6,0% meer dan in 2020. De toename komt onder meer door introducties van generieke varianten van minder breed inzetbare en relatief dure spécialités. Daarnaast houdt de overheid een breder palet aan geneesmiddelen beschikbaar met prijsmaatregelen. De gemiddelde kosten van een behandeling met een spécialité namen toe, met 0,9% naar € 38,56 per maand.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : SFK
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.sfk.nl/publicaties/PW/2022/kosten-parallelimport-dalen-naar-20ac-315-miljoen
Originele titel: Kosten parallelimport dalen naar € 315 miljoen
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
Datum: 2022-05-19


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com