Eén tot twee op de honderd mensen wordt geboren met een bicuspide aortaklep

Veel mensen met een bicuspide aortaklep kregen tot nu toe het advies om voorzichtig te zijn met sporten omdat dit mogelijk gevaarlijk zou kunnen zijn. Een bicuspide aortaklep is de meest voorkomende aangeboren hartafwijking waar een tot twee op de honderd mensen aan lijdt. Uit onderzoek gefinancierd door de Hartstichting en Stichting Hartekind blijkt nu dat ook mensen met deze aandoening met een gerust hart kunnen sporten.

Sporten op hoge intensiteit
Wetenschappers van het Radboudumc vroegen meer dan 400 mensen met een bicuspide aortaklep naar hun sport- en beweeggedrag gedurende hun leven. De wetenschappers vonden geen nadelig verband tussen sporten en problemen aan de aortaklep, zoals een vernauwde of lekkende klep, of een verwijding van de aorta.

Het maakte niet uit wat voor soort sport de mensen deden en ook de hoeveelheid en de intensiteit van inspanning had geen negatieve effecten. De wetenschappers zagen zelfs dat mensen die met name sportten op hoge intensiteit of die aan sporten zoals voetbal, hockey en tennis deden, mogelijk minder vaak een vernauwde aortaklep hadden. 

Meest voorkomende aangeboren hartafwijking 
Eén tot twee op de honderd mensen wordt geboren met een bicuspide aortaklep. Hun aortaklep heeft niet drie, maar twee klepbladen. Het is daarmee verreweg de meest voorkomende aangeboren hartafwijking. Een aortaklep met slechts twee klepbaden werkt meestal goed, daarom wordt de aandoening vaak per toeval ontdekt tijdens het maken van een echo van het hart. Na het krijgen van de diagnose moeten mensen met deze aandoening regelmatig op controle komen. Dat komt omdat zij een groter risico hebben op hartproblemen, zoals een vernauwde of lekkende aortaklep of een verwijding van de aorta. 

Voorzichtig met sport 
Tot nu toe kregen veel mensen met deze aangeboren hartafwijking het advies om voorzichtig te zijn met sport. Door de hogere bloeddruk en krachtigere bloedstroom tijdens het sporten zouden de hartklep en de aorta mogelijk sneller achteruitgaan. De wetenschappers van het Radboudumc hebben dit onderzocht en vonden geen verband tussen sporten en hartklep- of aortaproblemen. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in the Journal of the American Heart Association.

Gezond oud worden 
Deze geruststellende boodschap biedt hoop voor de grote groep Nederlanders die een bicuspide aortaklep hebben. Ook deze mensen kunnen nu in principe met een gerust hart bewegen en sporten om op een zo gezond mogelijke manier ouder worden.  

Dankzij betere zorg en operaties op jonge leeftijd zijn de overlevingskansen van kinderen met een aangeboren hartafwijking sterk verbeterd. Dit brengt nieuwe uitdagingen met zich mee voor de zorg van deze patiënten. Zij hebben namelijk een verhoogd risico op het ontwikkelen van een hart- of vaatziekte later in hun leven, zoals hartfalen of hartritmestoornissen. Omdat de Hartstichting en stichting Hartekind er alles aan willen doen om te zorgen dat ook mensen met een aangeboren hartafwijking gezond oud kunnen worden, hebben deze organisaties dit onderzoek financieel mogelijk gemaakt.

Grote landelijke samenwerking 
Dit onderzoek maakt deel uit van het Outreach-consortium. Dit is een groot landelijk onderzoeksproject naar het eerder herkennen en beter behandelen van de gevolgen van aangeboren hartafwijkingen. Het doel is dat meer mensen met een aangeboren hartafwijking gezond oud worden. Onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen is heel complex.

Daarom is het Outreach-consortium een samenwerking tussen alle academische ziekenhuizen die betrokken zijn bij de behandeling van patiënten met een aangeboren hartafwijking in Nederland, evenals diverse onderzoeksinstituten. Dit zijn het Erasmus MC in Rotterdam, Amsterdam UMC, LUMC in Leiden, UMC Groningen, UMC Utrecht, Radboudumc Nijmegen en het Hubrecht instituut in Utrecht. De Hartstichting en Stichting Hartekind investeren samen € 3 miljoen in dit landelijke onderzoeksproject. 

Bron: Hartstichting


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Hartstichting
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Hartstichting
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Sporten blijkt toch goed mogelijk voor grote groep hartpatiënten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 06 feb 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!