De verspilling van lang houdbare producten, zoals rijst, pasta, koffie en soep uit blik daalt met 12 procent als er geen THT-datum op de verpakking staat.

Als naast het weglaten van de datum de term ‘lang houdbaar’ op het etiket wordt gebruikt, dan verdwijnt 31 procent minder snel in de vuilnisbak. Dat blijkt uit kwantitatief onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research dat is uitgevoerd in opdracht van staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken.

Staatssecretaris Van Dam pleit al langer voor het weglaten van houdbaarheidsdata op zeer lang houdbare producten om voedselverspilling tegen te gaan. Europese regelgeving verplicht producenten om data op het etiket te vermelden om de voedselveiligheid te waarborgen. Alleen op producten die op een speciale lijst staan, hoeft geen houdbaarheidsdatum te worden vermeld. Van Dam pleit voor een forse uitbreiding van deze lijst met bijvoorbeeld macaroni, spaghetti, couscous, griesmeel en rijst. Dat kan zonder dat de voedselveiligheid in het geding komt.

De Europese Commissie stelt zich terughoudend op om producten aan de lijst toe te voegen. Met het onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research wil de staatssecretaris bij de Commissie aantonen dat er minder wordt verspild als de THT-datum op lang houdbare producten wordt weggelaten of vervangen door een nieuwe aanduiding.

Consumenten gooien gemiddeld zo’n 47 kilo voedsel per persoon per jaar weg. Voedselverspilling blijkt hardnekkig en moeilijk aan te pakken, aldus de onderzoekers. Ook houdbare producten koffie en thee, vis in blik, stroop en sappen uit pak worden onnodig weggegooid, omdat consumenten bang zijn ziek te worden als ze ‘ouder’ voedsel eten of omdat ze denken dat de kwaliteit van het product niet meer goed genoeg is.

Green Deal ‘Over de datum’
Het onderzoek is een eerste actie vanuit de Green Deal ‘Over de datum’, die tijdens de Nationale Voedseltop eind januari is ondertekend. Het bedrijfsleven; Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI), de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en kennisinstelling Wageningen Universiteit willen samen met de voerheid voedselverspilling in relatie tot houdbaarheidsdata aanpakken. Daarbij richt de Green deal zich op goede voorlichting en een beter begrip en gebruik van houdbaarheidsdata.

Documenten

Effect terminologie van houdbaarheidsdata van lang houdbare producten op weggooigedrag van consumenten
Dit onderzoek wijst erop dat respondenten minder producten weggooien indien er geen THT datum op de verpakking staat ....
Rapport | 01-12-2016

Effect van terminologie houdbaarheidsdata op voedselverspilling in huishoudens
Het onderzoeken van het effect van houdbaarheidsdata van lang houdbare producten op voedselverspilling bij huishoudens. Hierbij...
Brochure | 27-03-2017

Kamerbrief over resultaten onderzoek houdbaarheidsdata in relatie tot voedselverspilling bij consumenten
Staatssecretaris van Dam (EZ) biedt de resultaten aan van het onderzoek “Effect terminologie van houdbaarheidsdata van lang...
Kamerstuk: Kamerbrief | 27-03-2017

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2021-10-24

Relevante artikelen ...

Vermelden houdbaarheid geneesmiddelen verbeterd Op 92% van de zelfzorgmedicijnen staat de houdbaarheid na opening vermeld Uit onderzoek van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) blij... Anders Wed, 10 Oct 2018, 09:32:39