Elke kilo die niet verspild wordt, is namelijk honderd procent winst voor het milieu

Wereldwijd gaat er van elke drie kilo voedsel een kilo verloren. “Voedselverspilling tegengaan is daarom net zo belangrijk voor het klimaat als minder vlees eten”, stelt Toine Timmermans, programmamanager duurzame voedselketens aan WUR.

In een persbericht van de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen zag Timmermans echter een opvallende uitspraak over het verminderen van voedselverspilling. “De milieuwinst is niet zo heel groot, maar er zitten ook geen nadelen aan”, stelt het bericht. Minder vlees eten zou wel uitmaken. Volgens het persbericht vertelde hoogleraar Voeding voor gezond leven Ingeborg Brouwer, werkzaam aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, dit in een publiekslezing getiteld ‘Gezonde voeding voor een gezonde planeet’.

“Minder vlees eten is zeker goed voor het milieu, maar professor Brouwer schetst hier het beeld dat minder voedsel verspillen weinig uitmaakt. Ik hoor dit vaker, maar het klopt niet”, reageert Timmermans. Wereldwijde cijfers laten volgens hem juist zien dat dit allebei impactvolle bijdrages levert.

Hoeveel verspillen we?
In 2019 schatte de FAO (Food and Agriculture Organization van de VN) dat veertien procent van het voedsel verloren gaat nog voordat het in de winkel belandt. Voor groente en fruit komt het percentage iets daarboven uit, voor dierlijke producten iets daaronder. “De milieu-impact van dierlijke producten is echter veel hoger, omdat de dieren land nodig hebben om te grazen en de rest van hun voedsel verbouwd moet worden,” aldus Timmermans.

Elke kilo die niet verspild wordt, is namelijk honderd procent winst voor het milieu 
Niet alleen vóórdat het bij de consument komt, maar ook erna is de verspilling aanzienlijk. Nog eens zeventien procent gaat verloren bij huishoudens, winkels en restaurants. Per persoon is dit 74 kilo per jaar, een hoeveelheid die weinig verschilt tussen rijke en arme landen. Bij elkaar opgeteld schat de FAO de verspilling wereldwijd op 33 procent. Het WWF komt in 2021 zelfs op een percentage van veertig procent.

Winst van minder verspilling
Als de milieuwinst van minder voedselverspilling klein is, zoals Brouwers gezegd zou hebben, dan zou het verspillen van zoveel voedsel dus ook weinig uitmaken voor het milieu. “Daar zit precies het punt”, legt Timmermans uit. “Volgens het klimaatrapport van het IPCC uit 2020 zijn voedselsystemen verantwoordelijk voor een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Op deze manier komt het IPCC op acht tot tien procent vermindering van de uitstoot als we niets meer zouden verspillen. Elke kilo die niet verspild wordt, is namelijk honderd procent winst voor het milieu.”

Minder vlees vs. minder verspilling
Toch wordt minder vlees eten vaak als dé grote oplossing gezien, merkt Timmermans. Meer plantaardig eten bespaart immers land, voorkomt ontbossing en vermindert de uitstoot van broeikasgassen. Timmermans: “Daar is veel aandacht voor tegenwoordig, maar het is niet hele verhaal. Voedselverspilling tegengaan, draagt net zoveel bij. Want wat je niet verspilt, hoeft niet geproduceerd te worden, en daarmee bespaar je dus ook enorm veel land en grondstoffen. Dat is veel minder bekend.”

De twee grote oplossingen zijn: eet meer plantaardig én voorkom dat voedsel verloren gaat 
Als de helft van de wereldbevolking voor een meer plantaardig (80%) en minder dierlijk dieet (20%) kiest, dan bespaart dat 78,3 Gt CO2 eenheden. Voor voedselverspilling is dat ook te berekenen, aanvullend op de inzet op een meer plantaardig dieet. Kunnen we de wereldwijde verspilling terugbrengen tot de helft dan bespaart dat 88,5 Gt CO2 eenheden. “Zeggen dat we minder vlees moeten eten is dus veel te eenzijdig”, volgens Timmermans. “Er zijn tientallen verschillende oplossingen nodig, en de twee grote oplossingen zijn: eet meer plantaardig én voorkom dat voedsel verloren gaat.”

Op de goede weg
In 2030 moet voedselverspilling ook met de helft zijn teruggebracht. Dat is één van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN. Wereldwijd spannen landen zich inmiddels in om verliezen bij de oogst, de verwerking en het transport van voedsel tegen te gaan én om de consument bewust te maken van zijn eigen bijdrage bij het tegengaan van verspilling. In Nederland heeft de supermarktsector tussen 2018 en 2020 de verliezen teruggebracht van 1,7 procent naar 1,6 procent. Consumenten verspillen sinds 2013 al 29 procent minder voedsel. Timmermans: “Er komt beweging in, maar het kan nog veel beter. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: WUR
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : WUR
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: “Minder voedsel verspillen maakt wél veel uit”
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 19 sept 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!