Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de gezondheid en de gezondheidszorg

Op 3 december is de grote Klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Polen. Daar wordt gesproken over het behalen van de wereldwijde CO2-reductie die noodzakelijk is om de temperatuurstijging op aarde te beperken tot 1,5 graad Celcius. Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de gezondheid en de gezondheidszorg. Tegelijkertijd draagt de zorgsector zelf bij aan die klimaatverandering. Daarom hebben enkele zorgprofessionals uit het UMC Utrecht en daarbuiten een zogenaamde Policy Brief geschreven als onderdeel van The Lancet Countdown report on Health and Climate Change. Op 28 november 2018 verscheen een gepubliceerde wereldwijde visie van 27 academische instituten en intergouvermentale organisaties.

UMC Utrecht nefroloog Peter Blankestijn is een van auteurs van de The Lancet Countdown report on Health and Climate Change: “Klimaatverandering en milieuvervuiling leiden wereldwijd tot ziektes, vroeggeboortes en sterfte. De zorg werkt hard om mensen beter te maken, maar is tegelijkertijd ook een grote vervuiler. Die tegenstrijdigheid willen we aanpakken, want tot nu toe krijgt duurzaamheid in de gezondheidszorg nog onvoldoende aandacht.” Juist artsen en verpleegkundigen kunnen een belangrijke rol spelen bij het verduurzamen van de zorg. In de Nederlandse Policy Paper staan zes aanbevelingen.

  1. Lokale, regionale en nationale overheden moeten in al hun beleidsvoornemens de gevolgen voor de gezondheid meewegen. Ook de Gezondheidsraad kwam met dit advies. 
  2. Integreer in het curriculum van alle medische en verpleegkundige opleidingen de onderwerpen duurzame gezondheid en duurzame gezondheidszorg
  3. Ontwikkel methoden om de ecologische voetafdruk van de gezondheidsinstellingen te meten.
  4. Sluit alle kolencentrales vóór 2030. Fijnstof van kolencentrales zorgt in Nederland voor circa 800 sterfgevallen per jaar.
  5. Stimuleer gezond en duurzame transport, zodat luchtvervuiling en uitstoot van broeikasgassen verminderen. Bereken de gezondheidswinst die fietsen en elektrische auto’s de maatschappij opleveren.
  6. Zorg voor meer groen in stedelijke gebieden om recreatiemogelijkheden in de natuur te vergroten en oververhitting in de steden tegen te gaan. Dit sluit aan bij voorstellen van de Gezondheidsraad. 

In het UMC Utrecht werkt men op verschillende manieren aan het verduurzamen van onze organisatie. In 2030 wil het UMC Utrecht CO2 neutraal en circulair zijn. Door onze CO2 uitstoot drastisch te beperken dragen we bij aan een gezonde leefomgeving nu en in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan de zonnepanelen die geplaatst zijn en de nieuwe inzamelbakken voor afvalscheiding. Maar ook verschillende decentrale initiatieven, waarin samen met zorgprofessionals gewerkt wordt aan verduurzaming van specifieke (zorg)processen zoals “groene dialyse”, een circulaire MRI en het terugdringen van medicijn- en voedselverspilling.

Door duurzaam in te kopen van bijvoorbeeld medicijnen, disposables en implantaten kunnen we bijdragen aan het verlagen van milieuverontreiniging en de CO2-uitstoot. Samenwerking met leveranciers en andere partners is belangrijk. Een belangrijk stap is de ondertekening van de Green Deal duurzame zorg door 137 partijen, waaronder minister Bruins.

UMC Utrecht nefroloog Peter Blankestijn gaf op 29 november een toelichting op het onderwerp bij de NOS. Luister het interview hier terug.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Klimaatverandering bedreiging volksgezondheid
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 29 nov 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!