Van alle verzekerden zijn bijna 6% verzekerden overgestapt naar een nieuwe zorgverzekering

Dit seizoen is 5,9% van alle verzekerden overgestapt naar een nieuwe zorgverzekering. Dat maakte voorzitter André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) op basis van voorlopige cijfers van Vektis bekend in zijn nieuwjaarstoespraak. In totaal gaat het om ruim 1 miljoen overstappers. Vorig jaar kwam het definitieve overstappercentage uit op 6,4%. Tijdens de overstapperiode raadplegen steeds meer verzekerden de Zorgverzekeringskaart. 

Uit cijfers van ZN blijkt dat een miljoen verzekerden de Zorgverzekeringskaart hebben bekeken. Voor elke zorgverzekering geeft deze informatiekaart verzekerden informatie over de belangrijkste polisvoorwaarden. Rouvoet is erg blij met dit resultaat. “Wij vinden het belangrijk dat verzekerden zich goed kunnen oriënteren en goed onderbouwd een keuze kunnen maken”, aldus de ZN-voorzitter. In zijn nieuwjaarstoespraak blikte Rouvoet ook vooruit op het nieuwe jaar: “Hoofdlijnakkoorden hebben zeker nut, maar mogen nooit een doel op zich zijn.”

Hoofdlijnakkoorden kunnen volgens zorgverzekeraars alleen zinnig en waardevol zijn, als ze echt bijdragen aan het goed functioneren van ons zorgstelsel. Niet het bestaande zorglandschap, maar het kunnen voldoen aan de toekomstige vraag op het gebied van zorg moet volgens zorgverzekeraars het uitgangspunt zijn. Innovatie van het zorglandschap laat zich niet realiseren via hoofdlijnakkoorden, maar deze kunnen wel zorgen voor goede randvoorwaarden.

Zorgverzekeringskaart
De zorgverzekeraars introduceerden dit najaar bij alle zorgverzekeringspolissen een Zorgverzekeringskaart. Die biedt inzicht in de verschillende dekkingen van basisverzekeringen en aanvullende verzekeringen. Bij alle zorgverzekeraars ziet de Zorgverzekeringskaart er hetzelfde uit. De Zorgverzekeringskaart biedt niet alleen inzicht in de polisvoorwaarden, maar maakt het ook makkelijker om een passende basis- en aanvullende zorgverzekering te vinden. De Zorgverzekeringskaart is online te vinden via www.zorgverzekeringskaart.nl.

Overstapcijfers 
Vektis baseert de cijfers op alle overstapinformatie die op dit moment bekend en verwerkt is bij de zorgverzekeraars. Verzekerden konden tot 1 januari 2018 hun zorgverzekering opzeggen. Tot uiterlijk 1 februari 2018 hebben verzekerden de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Volgens Vektis hebben verreweg de meeste overstappers al een nieuwe verzekering gekozen. In februari publiceren ZN en Vektis het definitieve overstappercentage en in april een uitgebreide analyse van de overstapcijfers.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: ZN-voorzitter Rouvoet: ruim een miljoen overstappers, verzekerden maken massaal gebruik van Zorgverzekeringskaart
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 08 jan 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!