Het gaat om een specifieke groep mensen die een kleine kans hebben om de komende 10 jaar hart- en vaatziekten te krijgen.

Mensen die een kleine kans hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten, slikken nu vaak medicijnen om deze kwalen te voorkomen. Zij kunnen daar onder begeleiding van hun huisarts veilig mee stoppen, blijkt uit onderzoek van promovenda Clare Luymes. Zij promoveerde op 7 juni in Leiden.

Het gaat om een specifieke groep mensen die een kleine kans hebben om de komende 10 jaar hart- en vaatziekten te krijgen. Zij hebben nooit eerder last gehad van deze aandoeningen. Volgens oude richtlijnen moeten deze patiënten cholesterol- en bloeddrukverlagers slikken om hart- en vaatziekten te voorkomen, maar de nieuwste richtlijnen spreken dit tegen. “Of stoppen inderdaad veilig is, is nooit in de praktijk getest”, aldus Luymes.

Studie
Zij besloot dat te doen door 1067 mensen te selecteren van 46 huisartsenpraktijken. “We hebben onder meer gekeken naar bloeddruk, cholesterol, leeftijd, geslacht en of iemand wel of niet rookt”, legt Luymes uit. De helft van deze mensen bleef de medicatie slikken, de andere helft besprak met de huisarts of zij kon stoppen met de preventieve geneesmiddelen. De personen werden 2 jaar gevolgd.

“Bij beide groepen was de stijging van het risico op hart- en vaatziekten hetzelfde”, zegt Luymes. “Men kan dus onder begeleiding van de huisarts veilig stoppen met het slikken van deze medicijnen.” Daarbij plaatst Luymes wel een kanttekening. “We hebben alleen gekeken naar de gevolgen op de korte termijn. We weten niet wat de impact is van het stoppen met deze medicatie op de lange termijn. Daarvoor is verder onderzoek nodig.”

Prijzen
Het onderzoek viel nationaal en internationaal in de prijzen. Zo kreeg het een onderzoeksprijs van de Hart- en Vaatziekten Huisartsen Advies Groep en de Dr. Barbara Starfield Award.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Niet altijd nodig om medicijnen te slikken om hart- en vaatziekten te voorkomen
  • Datum: 13 jun 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!