(advertentie)

Uit analyses bleek dat in de helft van de producten waarop helemaal geen waarschuwing stond toch allergenen bevatte

Mensen met een voedselallergie krijgen door onduidelijke waarschuwingen op voedseletiketten regelmatig een allergische reactie. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en TNO onder 157 mensen met een voedselallergie. Deze patiënten werden een jaar lang gevolgd en bijna de helft van hen, 46 procent, kreeg door verkeerde of onvolledige waarschuwingen op voedseletiketten één of meerdere allergische reacties. Zes van hen belandden hierdoor op de spoedeisende hulp. 

Patiënten een jaar lang gevolgd
TNO en UMC Utrecht volgden patiënten een jaar lang en als ze een allergische reactie kregen moesten ze deze melden en een monster van het product opsturen voor analyse. Een allergische reactie kan variëren van jeukende ogen, overgeven of levensbedreigende reacties als zwellingen in de keel en effecten op longen en hart. Uit de analyses bleek dat in de helft van de producten waarop helemaal geen waarschuwing stond toch allergenen zoals melk, ei, pinda of hazelnoot zaten, soms tot 4 verschillende allergenen. In producten waarop wel een allergenen waarschuwing stond, klopte deze niet altijd met wat in het product gevonden werd.

Mensen weten gewoon niet waar ze aan toe zijn
“Er zijn in ons land een half miljoen mensen met een voedselallergie. Wij hebben 157 mensen gevolgd en daarvan moesten er 6 naar de spoedeisende hulp”, zegt TNO-onderzoekster Marty Blom. “Dit onderzoek laat voor het eerst zien dat de onduidelijke allergiewaarschuwingen ook daadwerkelijk tot een groot aantal allergische reacties leiden. Als er geen waarschuwing op staat dan kan het dus zijn dat er gewoon wel allergenen inzitten, en omgekeerd, allergenen waarvoor gewaarschuwd wordt worden vaak niet aangetroffen. Mensen weten gewoon niet waar ze aan toe zijn en negeren dus ook regelmatig de etiketten omdat ze er niet van op aan kunnen.”

De patiënten vertoonden de meeste allergische reacties als gevolg van het eten van brood, koekjes en chocola, maar ook bijvoorbeeld bij soep, ijs of vleesproducten. De onderzochte patiënten kregen de meeste reacties, 41 procent, bij het nuttigen van voorverpakt eten. De analyses laten zien dat in het overgrote deel, 73 procent, van de producten allergenen zitten waarvoor niet gewaarschuwd was.

Betere regels
De onderzoekers willen dat er betere regels komen voor waarschuwingen op voedseletikettering. In Europa zijn ongeveer 22 miljoen mensen, 3 procent van de Europese bevolking, allergisch voor bepaalde soorten voedsel. Geert Houben, Principle Scientist bij TNO en hoogleraar bij UMC Utrecht: “Bedrijven en overheden moeten hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor goede signalering van allergenen. Daarvoor moet juiste Europese regelgeving komen die aangeeft wanneer er wel of niet gewaarschuwd moet worden voor dit probleem. In Australië en Nieuw-Zeeland bestaan dergelijke regels al. Alleen heeft het in Europa geen prioriteit en plaatst het mensen met een voedselallergie dagelijks voor onnodige risico’s. Als van de 157 patiënten die wij volgden al 6 op de spoedeisende hulp belandden, wat betekent dat dan wel niet op Europese schaal, met 22 miljoen voedsel allergische mensen?”


 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.umcutrecht.nl/nl/Over-Ons/Nieuws/2018/Onduidelijke-voedseletiketten-zorgen-voor-allergis
Originele titel: Onduidelijke voedseletiketten zorgen voor allergische reacties
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2018-06-18

Relevante artikelen ...

Consumenten moeten beter worden geïnformeerd over allergenen in voedsel Van de 3.196 horecabedrijven (o.a. restaurant, hotel, cafetaria) voldeden er 2.088 (65%) niet aan de eisen De meeste bedrijven in retail, ambacht en ... Anders Wed, 25 May 2022, 06:13:12
Bekende bijwerkingen na coronavaccinatie ervaren Dit blijkt uit het vragenlijstonderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb Hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, vermoeidheid, niet lekker voelen, missel... Anders Mon, 28 Mar 2022, 14:56:58
In plaats van dagelijkse pil een HIV-injectie Nederland heeft iets meer dan twintigduizend HIV-patiënten Wie HIV heeft, moet iedere dag rond dezelfde tijd zijn medicatie innemen om het virus onde... Anders Tue, 26 Jan 2021, 13:32:31
Klachten na overstap naar een ander hydrocortisonproduct Bijwerkingencentrum Lareb ontving 48 meldingen tussen 4 februari en 22 oktober 2020 van klachten na wisseling Patiënten met een bijnierschorsinsuffic... Anders Sun, 06 Dec 2020, 11:25:06
Medicijnresten zijn risico voor kwaliteit oppervlaktewater Dat blijkt uit een analyse van meetgegevens van waterbeheerders uit 2017 en 2018 Een nieuwe studie door RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en M... Anders Mon, 12 Oct 2020, 10:56:20
Computersystemen kunnen medicatiefouten veroorzaken Het is niet duidelijk hoe vaak een gebruiksonvriendelijk systeem tot medicatiefouten leidt Computersystemen die zorgprofessionals gebruiken om inform... Anders Wed, 01 Jul 2020, 19:11:45