Vanaf deze week is in mijnafweer.nl alle informatie vinden over ons afweersysteem

Een nieuwe uitbraak van mazelen, de voor- en nadelen van vaccineren, steeds meer allergieën; het afweersysteem duikt regelmatig op in de media. Vanaf deze week is in mijnafweer.nl alle informatie vinden over ons afweersysteem. Deze site, een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Immunologie (NVVI), legt op een eenvoudige én wetenschappelijk betrouwbare manier uit hoe het afweersysteem werkt. 

De website geeft informatie over aandoeningen die allemaal worden veroorzaakt doordat het afweersysteem uit balans is geraakt. Voorbeelden hiervan zijn astma, reuma, multiple sclerose, eczeem en de ziekte van Crohn. Ook hoe infecties en allergieën ontstaan, wordt op deze site uitgelegd.

Misverstanden
Edward Knol, immunoloog bij het Laboratorium voor Translationele Immunologie van het UMC Utrecht en secretaris van de NVVI, legt uit waarom de site werd opgericht: “Kennis over het immuunsysteem bij de burger wordt steeds belangrijker door de vooruitgang van de geneeskunde. Daarnaast zijn er hier en daar misverstanden en zien we vormen van misinformatie bij maatschappelijke discussie rondom wel of niet vaccineren. Als NVVI vonden we daarom dat het tijd was voor een informatieve, onafhankelijke publiekswebsite over het afweersysteem.”
 
Bescherming
Het afweersysteem, ook wel immuunsysteem genoemd, beschermt het lichaam tegen infectieziekten door binnendringende micro-organismen zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Zonder het afweersysteem zouden we continue ziek zijn. Dit zien we bij patiënten bij wie het afweersysteem onvoldoende werkt, zoals bij AIDS of kanker. Het afweersysteem kan ook overdreven reageren op onschuldige stoffen zoals in pinda’s, pollen of melk en krijgen mensen ernstige allergische reacties. En soms keert het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam waardoor auto-immuniteit met chronische ontstekingen ontstaat. Op mijnafweer.nl worden al deze onderwerpen behandeld. Ook staan bij de relevante onderwerpen links naar specifieke patiëntenorganisaties.

“De media hebben meer en meer aandacht voor het afweersysteem. Een mooi voorbeeld is het veelbelovende succes van immunotherapie bij kanker. Ook is actueel de opleving van mazeleninfecties door een afnemende vaccinatiegraad’, aldus Edward Knol. “Om discussies over deze onderwerpen op waarde te kunnen schatten, is het belangrijk dat mensen snel betrouwbare informatie over het afweersysteem kunnen vinden”. De teksten voor de nieuwe website zijn geschreven door Marjolein van Egmond, hoogleraar Oncologie en Ontsteking van Amsterdam UMC.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: MijnAfweer.nl voor vragen over het afweersysteem
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 30 apr 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!