Een grote groep mensen in Nederland kampt met langdurige post-COVID klachten

Zorgmedewerkers die in de eerste golf (maart tot en met juni 2020) voor COVID-patiënten hebben gezorgd, door langdurige post-COVID klachten al twee jaar ziek zijn en daardoor arbeidsongeschikt zijn geraakt, kunnen financiële steun krijgen. Het kabinet heeft op voordracht van minister Helder voor Langdurige Zorg en Sport besloten dat deze groep in aanmerking komt voor een bedrag van €15.000 per persoon. 

“Medewerkers in de zorg hebben tijdens de eerste golf onder hoge druk en in onzekere omstandigheden intensief voor COVID-patiënten gezorgd. Sommigen van hen zijn toentertijd zelf ook besmet geraakt. Inmiddels weten we dat er een kleine groep zorgmedewerkers is die daardoor niet meer kan werken, en dat heeft enorme impact op hun leven. Deze groep willen we ondersteunen”, aldus Minister Helder voor Langdurige Zorg en Sport.

Financiële steun specifieke groep zorgmedewerkers
Zorgmedewerkers hebben veelvuldig en intensief in de nabijheid van COVID-patiënten gewerkt, omdat dit noodzakelijk was om de benodigde zorg te verlenen. Hierdoor lag het risico op besmetting voor deze groep aanzienlijk hoger dan bij andere cruciale beroepsgroepen waar de samenleving een beroep op heeft gedaan. Tijdens de eerste golf was bovendien sprake van een zeer uitzonderlijke situatie waar nog weinig bekend was over hoe het virus zich verspreidde en wat de precieze risico’s op besmetting en overdracht van COVID-19 waren. Daarmee onderscheidt deze periode zich van latere periodes waarin zorgmedewerkers voor patiënten hebben gezorgd. 

Hoewel de Raad van State naar de werkgever wijst als aansprakelijke partij bij schade ontstaan als gevolg van ziekte opgelopen tijdens het werk, wil het kabinet deze groep zorgmedewerkers vanuit de morele verplichting aanvullend financieel ondersteunen. Medewerkers in de zorg die tijdens de eerste golf veelvuldig en intensief voor COVID-patiënten hebben gezorgd, in die periode een COVID-besmetting hebben opgelopen en daardoor arbeidsongeschikt zijn kunnen een eenmalig bedrag van €15.000,- ontvangen. Het kabinet streeft ernaar om het aanvraagloket in september 2023 open te stellen, zodat het toegekende bedrag voor het eind van het jaar kan worden uitgekeerd.

Ondersteuning langdurige post-COVID klachten
Een grote groep mensen in Nederland kampt met langdurige post-COVID klachten. Uiteraard wil het kabinet ook hen zo goed als mogelijk ondersteunen. Daarvoor is eerder al een breed pakket aan ondersteuningsmaatregelen ontwikkeld. Zo wordt onderzoek gedaan om beter beeld te krijgen van de klachten en effectieve behandeling van post-COVID. Daarnaast is er een ondersteuningsaanbod voor mensen met post-COVID, bijvoorbeeld door de paramedische herstelzorg aan mensen met post-COVID tijdelijk te vergoeden vanuit het basispakket en via C-support. 

Bron: Rijksoverheid 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 28 apr 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!