De omikronvariant maakt mensen vaak minder ziek dan voorganger delta

Na een besmetting met omikron heeft 1 op de 10 mensen na 3 maanden nog steeds klachten. Dat is bijna 2 keer lager dan na een besmetting met de deltavariant. Dit blijkt uit nieuwe resultaten uit het LongCOVID-onderzoek van het RIVM. Het verschilt hoe vaak bepaalde post-COVID klachten vóórkomen na de omikron- of deltavariant. Wel blijven de langdurige klachten bij beide groepen ingrijpend. 

Veel mensen besmet met omikron
De omikronvariant maakt mensen vaak minder ziek dan voorganger delta. Deze variant ontwijkt makkelijker de immuniteit die mensen al hadden door eerdere infecties of vaccinatie. Mede hierdoor kregen veel mensen in Nederland (opnieuw) corona. In het onderzoek is gekeken naar de klachten die 3 maanden na een infectie met omikron voorkwamen. Welke klachten kwamen hoe vaak voor? Ook keken de onderzoekers of dit anders was na een infectie met de deltavariant.

Na corona vaker vermoeidheid, benauwdheid en hersenmist
Mensen met een omikron infectie hadden vaker  last van vermoeidheid, benauwdheid, hersenmist (brainfog), problemen met het geheugen en moeite met drukke omgevingen dan mensen zonder corona. Mensen hadden deze klachten echter nog vaker na de deltavariant. Hadden mensen al een eerdere corona infectie doorgemaakt? Dan hadden zij meer last van vermoeidheid en benauwdheid, dan mensen die voor het eerst corona kregen door de omikronvariant.
Door de grotere besmettelijkheid van omikron zijn daar in totaal meer mensen ziek van geworden dan door de deltavariant. Daardoor kan het totaal aantal mensen met langdurige klachten na een besmetting met omikron ondanks het mildere verloop toch groter zijn. Post-COVID, of long-COVID, blijft daarom een veel voorkomende en ingrijpende conditie in de bevolking. 

Opzet van het onderzoek 
In het vragenlijstonderzoek werden de resultaten van de volgende groepen mensen vergeleken:

4.138 mensen die tussen januari en mei 2022 een infectie met de omikronvariant kregen.
een controlegroep van 4.398 mensen die geen corona kregen. 
6.855 mensen die tussen juli en december 2021 een besmetting met de deltavariant kregen. 
3 maanden na de infectie vulden de deelnemers een vragenlijst in. De vragen gingen over 41 gezondheidsklachten. Ook waren er vragen over de ernst van de vermoeidheid, benauwdheid, cognitieve problemen en lichamelijke pijn. 

Klachten uit de verschillende groepen vergeleken
Omdat sommige langdurige klachten ook in de controlegroep voorkomen, is gekeken welke klachten statistisch significant vaker voorkwamen bij mensen die een besmetting met omikron hadden doorgemaakt. De onderzoekers bepaalden het percentage mensen met langdurige klachten door COVID (dus mensen met Post-COVID/long-COVID) door te kijken naar het verschil in hoe vaak deze klachten voorkwamen tussen mensen na omikron en mensen zonder een (eerdere) besmetting.

Volgende stap: hoe gaat het een jaar na corona?
Het LongCOVID-onderzoek keek nu welke klachten mensen 3 maanden na een besmetting met omikron ervaren. De volgende stap is kijken naar de effecten van corona na een jaar.

Bron: RIVM
 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 12 apr 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!