20 maart, is door het bestuur van de Stichting Topklinische GGz, het TOPGGz keurmerk toegekend aan de volgende vijf afdelingen:

Foto: TopGGZ

20 maart, is door het bestuur van de Stichting Topklinische GGz, het TOPGGz keurmerk toegekend aan de volgende vijf afdelingen:

 

  • Jellinek; zorgprogramma curatieve verslavingszorg, onderdeel van Arkin
  • Psychotraumacentrum Zuid-Nederland, onderdeel van Reinier van Arkel
  • Centrum voor Ouderen- en Neuropsychiatrie, onderdeel van GGZ inGeest
  • Polikliniek Angst en Dwang, onderdeel van GGZ inGeest
  • Polikliniek Depressie, onderdeel van GGZ inGeest

 

Hiermee komt het totaal aantal TOPGGz-afdelingen op 33, verdeeld over 17 instellingen.

TOPGGz-afdelingen bieden zeer gespecialiseerde zorg aan patiënten met ernstige, complexe en/of zeldzame psychiatrische aandoeningen, waarvoor de reguliere geestelijke gezondheidszorg onvoldoende resultaat biedt.

Strenge beoordeling

Deze afdelingen zijn middels een uitgebreide objectieve procedure getoetst op strenge criteria. Zij bieden kwalitatief hoogwaardige- en innovatieve patiëntenzorg. Ze voeren toegepast wetenschappelijk (patiëntgebonden)onderzoek uit en ontwikkelen innovatieve en experimentele behandelingen voor patiënten die niet beter zijn geworden door reguliere zorg. Dit betreft zo’n 5% van alle psychiatrische patiënten in Nederland. Het zijn afdelingen die samenwerken met universiteiten, veel investeren in kennisverspreiding en actief hun behandelaanbod evalueren op effectiviteit.

Doel van het Keurmerk TOPGGz

Het keurmerk heeft tot doel dit type zorg binnen de ggz te bevorderen en te faciliteren door het transparant en toegankelijk te maken voor patiënten en verwijzers. Maar ook door kennis en expertise te verspreiden naar de reguliere zorg (bijv. via consultatie en advies). Zo ontstaat er een hoogspecialistisch zorgaanbod, waar de gehele geestelijke gezondheidszorg van kan profiteren.

Nieuwe doelgroepen

Binnen het TOPGGz pallet ontbrak hoogspecialistische ggz nog voor een aantal doelgroepen. Nu is er voor het eerst een keurmerk toegekend aan een afdeling die gespecialiseerd is in  Verslavingszorg (Jellinek, onderdeel van Arkin) en in ouderenpsychiatrie (Centrum voor Ouderen en Neuropsychiatrie, onderdeel van GGZ InGeest). Daarnaast zijn er voor het eerst keurmerken toegekend aan drie afdelingen binnen een ggz instelling (GGZ InGeest) die geïntegreerd is in een Academisch Medisch Centrum (VUmc).

De uitreiking

De nieuwe keurmerken mogen vanaf nu gevoerd worden door de afdelingen. Op een later moment worden zij tijdens een feestelijke bijeenkomst uitgereikt.


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
24 maart 2014 om 08:00

Auteur:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron:
Stichting Topklinische GGz

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!