Watkostdezorg.nl maakt de verschillen in zorgtarieven tussen ziekenhuizen transparant. Zo blijkt uit de passantentarieven van de verschillende ziekenhuizen dat een behandeling in het ene ziekenhuis vele male voordeliger kan zijn in het ziekenhuis een paar kilometer verderop.

Foto: Zorgkrant

Watkostdezorg.nl maakt de verschillen in zorgtarieven tussen ziekenhuizen transparant. Zo blijkt uit de passantentarieven van de verschillende ziekenhuizen dat een behandeling in het ene ziekenhuis vele male voordeliger kan zijn in het ziekenhuis een paar kilometer verderop.

Het is belangrijk voor verzekerden om inzicht te krijgen in deze verschillen, mede omdat steeds meer zorg uit eigen zak wordt betaald. Watkostdezorg.nl geeft inzicht in de prijsverschillen voor alle zorgproducten en laat de prijsverschillen zien voor de 100 meest voorkomende behandelingen.

Het is op dit moment nagenoeg onmogelijk om als patiënt inzicht te krijgen in de kosten van ziekenhuiszorg. Dit terwijl het verplicht eigen risico dit jaar is gestegen tot 360 euro en steeds meer Nederlanders kiezen voor een verhoogd eigen risico. Ook bieden alle grote verzekeraars een selectieve polis aan, waarbij verzekerden bij minder zorgaanbieders terecht kunnen indien ze de zorgkosten volledig vergoed willen krijgen. Verzekerden met een selectieve polis die toch een behandeling ondergaan bij een ziekenhuis waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten lopen het risico om (een groot deel van) van de behandeling zelf te moeten betalen. 

Ziekenhuizen en verzekeraars geven de afgesproken prijzen voor behandelingen vanuit concurrentiebelang niet prijs, iets wat opmerkelijk valt te noemen. In geen enkele andere branche zou dit mogelijk zijn: stel je voor dat je in de supermarkt je boodschappen afrekent en achteraf op je bankrekening pas kan zien hoeveel je eigenlijk betaald hebt.

De enige manier om op dit moment inzicht te krijgen in de kosten van ziekenhuisbehandelingen is door middel van de passantentarieven. Deze tarieven worden door de ziekenhuizen gehanteerd voor patiënten die niet beschikken over een basisverzekering en voor de patiënten waarvan de zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten met de zorgaanbieder. Bijna alle ziekenhuizen publiceren deze tarieven op hun website. De passantentarieven zijn een goede afspiegeling van de tarieven die zijn afgesproken met zorgverzekeraars, ook al liggen de passantentarieven in de praktijk in het algemeen gezien een fractie hoger dan de tarieven die zijn vastgelegd in de contracten met zorgverzekeraars.

Watkostdezorg.nl

De website watkostdezorg.nl maakt de kosten van ziekenhuizen transparant. De 100 meest voorkomende behandelingen zijn hiervoor opgevraagd, net als de passantentarieven van de ziekenhuizen. Patiënten krijgen op deze manier inzicht in de grote prijsverschillen tussen ziekenhuizen en kunnen indien gewenst de verschillende gehanteerde prijzen voor specifieke behandelingen opzoeken.

Toelichting website watkostdezorg.nl

De passantentarieven zijn verkregen op 24 januari 2013 via de websites van de onderzochte ziekenhuizen. De meest recent gepubliceerde passantentarieven zijn gebruikt.

Om de 100 meest voorkomende behandelingen weer te geven zijn de 100 DBC-zorgproducten die in het jaar 2012 het vaakst zijn gedeclareerd opgevraagd middels een WOB-verzoek.


Aanvullende informatie:

Plaatsingsdatum:
20 maart 2014 om 08:00

Auteur:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron:
Sovation
Watkostdezorg.nl

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!